Kot piše EUobserver, naj bi bilo premoženje nesorazmerno s prihodki 62-letne hrvaške evropske poslanke in njenega moža Stijepa, o čemer so hrvaški mediji znova poročali prejšnji mesec. Kot je razvidno s seznama premoženja, ki ga je prijavila, ima v lasti vilo v Dubrovniku, hiši v Cavtatu in na polotoku Pelješac, stanovanji v Dubrovniku in Zagrebu, počitniško hišo v BiH-u ter jahto in tri avtomobile.

Šuica je evropska poslanka v Evropskem parlamentu od leta 2013. Foto: Reuters
Šuica je evropska poslanka v Evropskem parlamentu od leta 2013. Foto: Reuters

Celotna vrednost premoženja je ocenjena na več kot pet milijonov evrov, je sredi septembra spomnil zagrebški novičarski portal index.hr, na katerega se sklicuje tudi EUobserver. V hrvaških medijih se znova sprašujejo, kako je družina Šuica v 15 letih pridobila tako veliko premoženje, potem ko sta Dubravka Šuica in mož prej živela v manjšem stanovanju v Dubrovniku in vozila avtomobil renault 9.

Hrvaški mediji so o domnevno spornem kopičenju premoženja Šuice od sredine 90. let prejšnjega stoletja, ko se je bolj posvečala lokalni politiki v Dubrovniku kot članica HDZ-ja, pa do leta 2009, ko je končala svoj drugi županski mandat, poročali že v preteklih letih. Hrvaška davčna uprava je že pred skoraj desetletjem potrdila, da ni bilo nič spornega glede sorazmernosti prihodkov in velikosti premoženja družine Šuica.

V času, ko je bila Šuica županja, so njen mandat spremljale številne afere, povezane s spremembo namena različnih zemljišč v gradbena, podeljevanjem mestnih poslovnih prostorov, pogodbami za posle in storitve, ki so jih praviloma podpisovali s podjetji, ki so bila naklonjena njej ali HDZ-ju in podobno, je poročal index.hr. Kot še poroča, pa kljub številnim aferam urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) ni našel podlage za postopek proti Šuici. Šuica je tedaj pojasnila, da je bil njen mož 44 let kapitan ladje in da sta oba skozi delovno dobo "nekaj zaslužila". Poudarila je, da je bilo vse "čisto in transparentno".

Romunka Kövesi bo prva evropska glavna tožilka

Evropski parlament in Svet EU-ja sta dosegla dogovor o imenovanju Romunke Laure Codruta Kövesi na čelo evropskega javnega tožilstva, ki naj bi začelo delovati do konca prihodnjega leta. Dogovor o imenovanju nekdanje vodje romunskega protikorupcijskega tožilstva za prvo evropsko glavno tožilko je danes pozdravila Evropska komisija.

Enako je zatrdila tudi med zaslišanjem pred pristojnim odborom hrvaškega sabora, ki je odločal o njeni kandidaturi za Evropsko komisijo.

EUobserver omenja, da bodo na zaslišanju v Evropskem parlamentu 3. oktobra poleg premoženjskih pod vprašajem tudi demokratične vrednote hrvaške kandidatke. Sklicuje se na hrvaško nevladno organizacijo Državljani organizirano spremljajo volitve (GONG), ki poudarja, da je Šuica kot evropska poslanka dvakrat glasovala proti resolucijam, ki so bile v korist enakopravnosti spolov.

GONG je opozoril še, da je Šuičeva spreminjala mnenje, ko je šlo za glasovanje o kršitvah temeljnih evropskih vrednot na Madžarskem in Poljskem. Najprej je glasovala proti, potem pa se je pridružila večini, ki je bila za sprožitev postopka proti državama.