Ursula von der Leyen je predstavila seznam kandidatov za člane Evropske komisije, ki ga mora potrditi še Evropski parlament. Foto: Reuters
Ursula von der Leyen je predstavila seznam kandidatov za člane Evropske komisije, ki ga mora potrditi še Evropski parlament. Foto: Reuters

Nova predsednica komisije Ursula von der Leyen je za Hogana dejala, da je "izvrsten in pošten pogajalec" in da je opravil "odlično" delo kot komisar za kmetijstvo v dozdajšnji sestavi komisije, poroča Reuters.

"Zelo pomembno je, da imamo zelo dober prostotrgovinski dogovor," je dejala nemška predsednica.

Hogan je bil javno kritičen do britanskega pristopa v pogovorih z Unijo glede brexita. Tudi če bo izstopni dogovor letos sprejet, bi trajalo še od šest do osem mesecev, preden bi mu članice dodelile mandat za začetek prihodnjih pogovorov o trgovinskih odnosih, je dejal.

Po njegovih besedah pa bi brexit brez dogovora ustvaril še dodatne zamude, saj bi še vedno morali rešiti glavna vprašanja ločitvenega postopka, kot so pravice državljanov, finančna poravnava in vprašanje irske meje. Kot je dejal, je razočaran nad britanskim nerazumevanjem pomena vprašanja meje med Irsko in Severno Irsko.

Sorodna novica Lenarčič bo vodil resor za krizno upravljanje

Hogan, ki bo poleg vzpostavitve novih trgovskih odnosov z Združenim kraljestvom odgovoren tudi za izboljšanje teh odnosov z ZDA, je dejal, da si bo Unija prizadevala prepričati predsednika Donalda Trumpa, da spozna svojo napačno politiko in opusti nekatere trgovske politike.

Francosko kandidatko preiskuje urad za boj proti goljufijam

Francoska kandidatka je medtem dobila resor za notranji trg, ki ga bo v primeru potrditve komisije v Evropskem parlamentu vodila komisarka Sylvie Goulard. Francija je v odzivu sporočila, da bo njihova komisarka pomagala "narediti Evropo resnično suvereno".

Sylvie Goulard naj bi imela vodilno vlogo na področju industrijske politike in v promociji digitalnega enotnega trga, je sporočila Evropska komisija. Francoska kandidatka dela v francoski centralni banki, prej pa je bila dolgo evropska poslanka, poroča Reuters.

Obenem naj bi Sylvie Goulard vodila oddelek za obrambno industrijo in vesolje, ki ga bo EU šele vzpostavil. Njegov namen bo pomagati pri financiranju, razvoju in napotitvah oboroženih sil. Z novim oddelkom znotraj komisije naj bi želela njena prihodnja vodja, sicer nekdanja nemška obrambna ministrica, ustaviti padec vpliva EU-ja.

Francoska kandidatka pa bi lahko imela težave pri potrjevanju v Evropskem parlamentu, saj jo – tako kot poljskega kandidata Janusza Wojciechowskega – preiskuje Evropski urad za boj proti goljufijam Olaf.

Madžarski kandidat Laszlo Trocsanyi je bil pravosodni minister, ki je pripravil sporne reforme madžarskega pravosodja, zaradi katerih se je Budimpešta zapletla v hud spor z Brusljem, nad romunsko kandidatko Rovano Plumb pa visi senca sodno zastarele korupcijske afere.

Komisarki Margrethe Vestager več pristojnosti

Ursula von der Leyen je za vodenje resorja za digitalnost, ki vključuje področje umetne inteligence, zbiranja podatkov, inovacije in kibernetske varnosti, izbrala dosedanjo dansko komisarko na področju zagotavljanja konkurenčnosti Margrethe Vestager, ki bo to pristojnost ohranila.

Znana je po tem, da je dosegla večmilijardne kazni za tehnološke velikane, kot sta ameriška Apple in Google, kar je sprožilo jezne odzive Trumpa.

V zadnjih mesecih se je predstavljala kot političarka, ki se je pripravljena spoprijeti s skrbjo, da Evropa na tehnološkem področju zaostaja za Kitajsko in ZDA.

Če bo predlagano sestavo komisije Evropski parlament potrdil, bo nova komisija spolno najbolj uravnotežena v zgodovini. Predlaganih je namreč 13 komisark in 14 komisarjev. Kandidata iz Združenega kraljestva ni, saj je izstop te države iz Unije predviden za 31. oktober, komisija pa naj bi začela delo dan pozneje.