Islandija se odpoveduje EU-ju. Foto: EPA
Islandija se odpoveduje EU-ju. Foto: EPA

"Evropsko unijo prosimo, da odslej ravna temu ustrezno," so v današnji izjavi za javnost sporočili z islandskega zunanjega ministrstva in pojasnili, da je vlada odločitev sprejela v torek.

Formalno pismo o odpovedi kandidaturi za članstvo je bilo posredovano latvijskemu predsedstvu EU-ja oziroma latvijskemu zunanjemu ministru Edgarsu Rinkevicsu, ki se je danes v Reykjaviku sešel z islandskim kolegom Gunnarjem Bragijem Sveinssonom.

Islandija je za članstvo v EU-ju zaprosila leta 2009 po hudih udarcih finančne krize in v želji po večji gospodarski varnosti. Leta 2010 so se že začela tudi pristopna pogajanja, ki bi se lahko tudi sorazmerno hitro končala, saj ima Islandija kot članica Evropskega združenja za prosto trgovino (Efta) že zdaj v veliki meri usklajeno zakonodajo z evropskim pravnim redom. Največji izziv je sicer predstavljala ribiška politika.

A po zamenjavi vlade je nova, evroskeptična desnosredinska vladna koalicija leta 2013 pogajanja ustavila. V novi vladi premierja Sigmundurja Davida Gunnlaugssona so namreč prepričani, da bi lahko država svojim interesom bolje sledila zunaj Unije.