Bruselj od Italije želi brzdanje proračunskega primanjkljaja. Foto: EPA
Bruselj od Italije želi brzdanje proračunskega primanjkljaja. Foto: EPA
Joaquin Almunia
Italiji so na voljo dali več časa. Foto: EPA

Italija mora sprejeti tudi ukrepe za znižanje javnega dolga, ki je za grškim drugi najvišji v povezavi in je skoraj še enkrat večji od referenčne vrednosti, ki je 60 odstotkov BDP-ja.

Rim mora komisiji ukrepe za znižanje primanjkljaja predložiti v štirih mesecih, finančni ministri pa bodo o tem razpravljali na zasedanju 12. julija.

Italiji več časa kot običajno
Pakt o stabilnosti in rasti za korekcijo takšnih razmer običajno zapoveduje rok enega leta, razen v primeru izjemnih okoliščin. Glede na trenutne razmere v Italiji, predvsem gospodarsko šibkost, ter na obseg potrebnih ukrepov, pa je bolj smiselno rok za ureditev stanja postaviti na konec leta 2007, je glede tega pojasnil komisar za gospodarstvo Joaquin Almunia.

Berlusconi že napovedal strogo varčevanje
Italijanski premier Silvio Brelusconi je v odzivu že napovedal stroge varčevalne ukrepe, saj nameravajo do leta 2007 privarčevati 20 milijard evrov. Italija je leta 2003 in 2004 po najnovejših podatkih imela primanjkljaj v višini 3,2 odstotka BDP-ja, medtem ko je bil javni dolg kar 106- oz. 107-odstoten.