"To je le začasni pojav," je dejal tiskovni predstavnik evropskega komisarja za kmetijstvo in razvoj podeželja Roger Waite. Foto: EPA

Na Češkem so cene jajc konec marca glede na isto obdobje lani dosegle najvišjo rast. Za deset jajc morajo odšteti okoli 2,07 evra, kar je dvakrat več kot pred letom dni.

K porastu cen jajc pa ne prispeva le veliko povpraševanje pred velikonočnimi prazniki, ampak tudi sprememba evropskih predpisov.

Nova regulativa
S 1. januarjem je začela veljati nova direktiva EU-ja o vzreji kokoši nesnic. Ta prepoveduje uporabo starih, premajhnih kletk za kokoši. Po novem vsaka kokoš nesnica za bivanje potrebuje najmanj 750 kvadratnih centimetrov prostora.

Evropski kmetje so morali vložiti veliko sredstev v prilagoditev proizvodnje, v času izvajanja prilagajanja pa se je znižala proizvodnja jajc. Zveza industrij čokolade, piškotov in slaščic v EU-ju Caobisco ob tem napoveduje, da bo višek pomanjkanja jajc na trgu nastopil junija, ko bi lahko povpraševanje preseglo ponudbo za 20 odstotkov.

Evropski uradniki na drugi strani pričakujejo, da se bodo cene znova znižale, potem ko se bo po prilagoditvi proizvodnje znova okrepila ponudba na trgu. Evropska komisija napoveduje, da bo letna proizvodnja jajc v EU-ju letos le okoli 2,5 odstotka pod tisto v letu 2011.