Foto: Reuters
Foto: Reuters

Skupina Evropskega parlamenta za spremljanje spoštovanja demokracije, vladavine prava in temeljnih pravic (DRFMG) je na srečanje v petek poleg predsednika vlade in ministra za kulturo povabila tudi varuha človekovih pravic ter predstavnike medijev in civilne družbe.

Razprava bo trajala tri ure, od 13.30 do 16.30, in bo potekala v treh delih.

V prvi uri bodo na vrsti odgovorna urednica Slovenske tiskovne agencije (STA) Barbara Štrukelj, generalni direktor RTV Slovenija Igor Kadunc, član nadzornega odbora RTV Slovenija in vodja strokovnega odbora za medijske projekte na ministrstvu za kulturo Borut Rončevič, odvetnica in strokovnjakinja za medijsko pravo Nataša Pirc Musar ter Igor Pirkovič iz Združenja novinarjev in publicistov.

V drugem delu, ki bo trajal od 14.30 do 15.15, bosta na vrsti varuh človekovih pravic Peter Svetina in vrhovna državna tožilka Mirjam Kline, ki bo, kot so opozorili na vrhovnem državnem tožilstvu, nastopila kot predstavnica Društva državnih tožilcev Slovenije.
Na koncu bosta nastopila premier Janša in minister za kulturo Simoniti.

Sorodna novica Organizacije za svobodo medijev zaskrbljene zaradi razmer v Sloveniji

Prva razprava o Sloveniji v okviru te skupine, ki deluje v okviru parlamentarnega odbora za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve, je bila 5. marca. Skupina v članicah EU-ja spremlja spoštovanje vrednot EU-ja, zlasti v kontekstu nujnih ukrepov v boju s pandemijo covida-19.

Nekaj dni zatem je o svobodi medijev v Sloveniji – konkretno o vladnih poskusih utišanja svobodnih medijev na Poljskem, Madžarskem in v Sloveniji – razpravljal tudi Evropski parlament na plenarnem zasedanju.