Juncker je obiskal Atene. Foto: Institut Jožef Stefan
Juncker je obiskal Atene. Foto: Institut Jožef Stefan

Juncker je v Atenah na srečanju z grškim premierjem Aleksisom Ciprasom pozval Grčijo k čim hitrejši uresničitvi še zadnjih reform.

Grke je spomnil, da morajo uresničiti še zadnje reforme, druge države evrskega območja pa, da morajo izpolniti svoje obljube in sprejeti ukrepe za zmanjšanje grškega dolga, je dejal predsednik Evropske komisije.

Cipras je po srečanju izrazil prepričanje, da so za Grčijo časi prejemanja pomoči mimo. Spomnil je na številne reforme in varčevalne ukrepe ter rast zaupanja v finančne trge, zaradi česar si bodo lahko sami zagotovili sredstva na trgu.

Juncker je še vztrajal, da Grčija ne bo potrebovala previdnostne kreditne linije, saj želijo storiti vse, da bo grški izhod iz programa čim bolj "jasen in čist".

Guverner grške centralne banke Janis Sturnaras je namreč zagovarjal previdnostno kreditno linijo, češ da je država še vedno precej oddaljena od popolnega dostopa do trga obveznic.

Evrsko območje je pred kratkim Grčiji izplačalo prvi del četrte tranše v okviru tretjega programa pomoči, in sicer v vrednosti 5,7 milijarde evrov. Tretji program pomoči za Grčijo se izteče sredi avgusta. Do predvidenega izteka je tako načrtovan le še en, četrti pregled izvajanja.