Predsednik vladajoče stranke je dal jasno vedeti, da Tuska ne bo podprl pri njegovi potencialni kandidaturi za nov mandat na čelu Evropskega sveta. Foto: EPA
Predsednik vladajoče stranke je dal jasno vedeti, da Tuska ne bo podprl pri njegovi potencialni kandidaturi za nov mandat na čelu Evropskega sveta. Foto: EPA
Donald Tusk
Predsednik Evropskega sveta je po kritikah Kaczynskega izzval na javno debato. Foto: EPA

Tusk je dolgoletni vodja desnosredinske proevropske stranke Civilna platforma, pred odhodom v Bruselj pa je bil skoraj dva mandata tudi poljski premier. Položaj je zapustil leta 2014, ko je prevzel vodenje Evropskega sveta, njegov mandat pa se bo končal maja 2017. Kot poroča Reuters, je pričakovati, da se bo potegoval za nov mandat, s čimer pa se Kaczynski ne strinja. V intervjuju za Polska The Times je vodja stranke Zakon in pravičnost dejal, da trenutna vlada ne bo podprla Tuskove kandidature za nov mandat. "Poljska vlada ne bo podprla Donalda Tuska pri potegovanju za nov mandat. Tusk je velik problem," je bil oster Kaczynski.

Kot razlog je navedel morebitno kazensko obtožbo, kar naj bi se nanašalo na Tuskovo neuspešno ustavitev Ponzijeve sheme v primeru Amber Gold, ki je leta 2012 pretresla Poljsko. Primer preiskuje parlamentarna komisija, ki je predseduje stranka Zakon in pravičnost. "Na Poljskem v parlamentu in na tožilstvu potekajo preiskave, ki bi lahko vodile do vložitve obtožnice proti njemu. Naj bo tak človek na čelu Evropskega sveta? Močno dvomim."

Tusk se je na njegove besede odzval na Twitterju, kjer je Kaczynskega izzval na javno debato "o Evropi, Poljski in njegovih natolcevanjih."

Četudi bi stranka odrekla podporo Tusku, to ne vpliva na njegovo kandidaturo za nov mandat, dokler ga podpira večina evropskih voditeljev. Kot poroča Reuters, je večina med njimi s Tuskovim vodenjem zadovoljna in bo naklonjena njegovemu novemu mandatu, saj pred začetkom pogajanj z Veliko Britanijo o njenem izstopu ne želijo še več nestabilnosti znotraj EU-ja.

Tusk in Kaczynski sta že dolga leta ostra politična nasprotnika, njuni odnosi pa so se še zaostrili po letu 2010, ko je v strmoglavljenju vladnega letala umrlo 96 ljudi, med njimi takratni poljski predsednik Lech Kaczynski. Jaroslaw Kaczynski Tusku, ki je bil takrat poljski premier, očita, da je njegova vlada najmanj moralno odgovorna za nesrečo.