V čakanju na boljši jutri. Foto: EPA
V čakanju na boljši jutri. Foto: EPA
Srečali so se ministri Španije, Velike Britanije, Francije, Poljske, Nemčije in Italije. Foto: EPA

To je po podatkih policije 4,3 % več kot leta 2004. Najpogosteje so bili obravnavani državljani SČG-ja, Albanije, Turčije, BiH-a, Moldavije, Bangladeša, Hrvaške in Romunije. Od 1. januarja do 28. februarja 2006 je bilo v Sloveniji obravnavanih 626 nezakonitih prehodov državne meje ali za 27,8 % manj kot v istem obdobju lani.

Iz katerih držav so bili nezakoniti priseljenci leta 2005?

SČG - 1.722
Albanija - 995
Turčija - 765
BiH - 562
Moldavija - 426
Makedonija - 434 Bangladeš - 187
Hrvaška - 164
Romunija - 87

Največ nezakonitih prehodov prek Hrvaške


Največ nezakonitih prehodov je bilo na meji s Hrvaško, in sicer 4.662, kar je 79 % v skupnem številu nezakonitih prehodov. Na meji z Italijo jih je bilo obravnavanih 798, na meji z Madžarsko 136 in na meji z Avstrijo 90. Prek Slovenije se izseljenci večinoma usmerjajo proti Italiji, Franciji, Nemčiji, Švici in Veliki Britaniji zaradi možnosti boljših življenjskih razmer.

Vračanje nezakonitih priseljencev
Slovenski policisti so tujim varnostnim organom na podlagi mednarodnih sporazumov vrnili 2.024 tujcev. Tuji varnostni organi pa so na podlagi mednarodnih sporazumov o vračanju oseb v Slovenijo vrnili 784 ljudi, od tega 84 slovenskih državljanov.

Srečanje ministrov o nezakonitih prehodih
Nezakonite selitve so bile tudi ena izmed tem, ki so jih na srečanju v Nemčiji obravnavali notranji ministri šestih največjih držav članic EU-ja.

Napovedali so tesnejše sodelovanje v boju proti temu pojavu, tudi s tako imenovanimi integracíjskimi pogodbami za vse priseljence. Dogovorili so se tudi o ustanovitvi skupnih enot, ki bi državam pomagale ob morebitnem terorističnem napadu.

Pritisk nezakonitih prebežnikov na države Evropske unije je vse večji. Po nekaterih podatkih v Mavretaniji, ki ima slabo nadzorovano 2.400 kilometrov dolgo mejo, na nezakonit vstop v EU čaka najmanj pol milijona Afričanov. Blizu so namreč španski Kanarski otoki, kamor je letos že prispelo 2.400 migrantov.