Foto: Zajem zaslona/Reuters
Foto: Zajem zaslona/Reuters

"Pričakujemo, da bo priporočilo pozitivno, potem pa je žoga na strani držav članic EU-ja," je dejal namestnik kabineta Zelenskega Ihor Žovkva, ko je sporočil, da so izpolnili vprašalnik. Ob tem je dodal, da Ukrajina pričakuje, da bo status kandidatke pridobila junija, ko je 23. in 24. predviden vrh Evropskega sveta. "Potem sledi začetek pridružitvenih pogovorov. Ko bo teh konec, lahko že govorimo o polnopravnem članstvu Ukrajine v EU-ju."

Medtem se je iztekel rok, ki ga je v okvirju sankcij EU določil za ruske in beloruske tovornjakarje, da zapustijo Evropsko unijo. Ob izteku roka je bila kolona na poljsko-beloruski meji dolga tudi do 80 kilometrov, nekateri so na prehod meje čakali tudi do 33 ur, poroča BBC. EU je prepovedal ruske in beloruske tovornjake v EU-ju, izjema so tisti, ki prevažajo zdravila, pošto ali naftne izdelke.

Ni jasno, kaj se bo zgodilo z več tisoč drugimi tovornjaki iz obeh držav, ki so trenutno na različnih koncih EU-ja. Kot navaja BBC, je ena možnost, da jih bodo organi posamezne države članice zasegli. Predstavnik poljske skupine prevoznikov je ob tem izrazil zaskrbljenost, da bi takšna poteza lahko vodila do enakega protiukrepa v Rusiji in Belorusiji do tovornjakov iz držav članic EU-ja.

Na meji med Poljsko in Belorusijo zaradi sankcij dolge kolone tovornih vozil