Komisar Günther Oettinger naj bi kljub kritikam številnih nevladnih organizacij brez težav prestal zaslišanje pred evropskimi poslanci in poslankami. Foto: EPA
Komisar Günther Oettinger naj bi kljub kritikam številnih nevladnih organizacij brez težav prestal zaslišanje pred evropskimi poslanci in poslankami. Foto: EPA
Evropski parlament
Evropski parlament ne more zavrniti posameznega komisarja ali komisarke, ampak le celotno komisijo. Se je pa v preteklosti že zgodilo, da so zaradi pomislekov parlamenta kandidati umaknili svoje kandidature ali pa jim je predsednik komisije poveril druga področja dela. Foto: Reuters

Günther Oettinger je novo področje prevzel z novim letom, saj je položaj zapustila bolgarska komisarka Kristalina Georgieva, ki je zasedla visok položaj pri Svetovni banki.

O spremembi njegovega področja naj bi odločili v četrtek, sodeč po razpravi in končnem aplavzu, pa se Oettinger nima česa bati, je za Radio Slovenija poročal Matjaž Trošt. Oettingerjevo pripravljenost na novo nalogo so preverili člani treh odborov Evropskega parlamenta, in sicer za proračun, proračunski nadzor in pravne zadeve.

Kritike zaradi izjav
Organizacije za varstvo človekovih pravic in transparentnosti so že prejšnji četrtek pozvali poslance in poslanke, naj zavrnejo Oettingerjevo imenovanje zaradi njegovih izjav, ki so jih označile za "rasistične, seksistične in homofobične", poroča Reuters. Med podpisniki poziva so tudi Transparency International EU, Evropski ženski lobi, Evropska mreža proti rasizmu in Mednarodno lezbično, gejevsko, biseksualno, trans- in interseksualno združenje.

Med drugim je oktobra lani na gospodarskem dogodku v Hamburgu Kitajce označil za poševnooke in goljufive, pozneje pa se je za izjavo opravičil. O ženskah je dejal, da ne bi zmogle doseči najvišjih položajev brez prednostnih kvot, šalil pa se je tudi na račun istospolnih porok.

Oettinger: Nikogar nisem želel užaliti
V razpravi s poslanci in poslankami je Oettinger glede oznake poševnooki za Kitajce dejal, da ni želel nikogar užaliti in da obžaluje takratne izjave. Govoril je tudi o tem, da je skrbel za to, da je na vodilna mesta imenoval ženske. Zagovarjal se je tudi glede razkritja ene od kvazislužbenih poti v Budimpešto, ki mu jo je omogočil neki nemški poslovnež in lobist, ki naj bi bil blizu Kremlju.

Komisar je dejal, da je popolnoma neodvisen od lobističnih skupin in da nima nobenih vrednostnih papirjev katerega od avtomobilskih ali energetskih podjetjih.

Napovedal je tudi posebno skrb glede goljufij pri porabi evropskega proračunskega denarja. Ali bo Oettinger tako kot Georgieva tudi podpredsednik komisije, za zdaj še ni jasno, je še poročal Matjaž Trošt.

Socialdemokrati proti
Evropski socialdemokrati (S&D) so po skoraj triurnem zaslišanju sporočili, da menijo, da Oettinger ne bi smel biti pristojen za človeške vire. Po njihovem mnenju je bilOettinger bolj diplomatski kot v minulih mesecih, a kljub temu odgovori niso bili zadovoljivi, saj ni popolnoma dojel razsežnosti težav, s katerimi se sooča evropski proračun.

Socialdemokrati mu očitajo tudi šibke odgovore v povezavi z izzivi na področju transparentnosti in lobiranja. Njegovi odgovori v povezavi z enakostjo spolov in pravicami istospolno usmerjenih pa so bili po njihovem mnenju neprepričljivi in ne opravičujejo predhodnega obnašanja. "Nagraditi takšno obnašanje z napredovanjem bi posredovalo evropski javnosti popolnoma napačno sporočilo," so izpostavili v sporočilu za javnost.

Možnost davka na finančne transakcije
Približno 70 odstotkov lastnih virov za evropski proračun predstavljajo prihodki iz naslova bruto nacionalnega dohodka članic, po približno 13 odstotkov pa carinske in kmetijske dajatve ter viri iz naslova davka na dodano vrednost.

Oettinger je poudaril, da je treba priskrbeti zelo dobre argumente za povečanje lastnih virov in da je idealen čas za to, da se poišče nove vire. Med možnostmi je omenil davek na finančne transakcije ali neke vrste okoljski davek.

Resor o digitalni družbi je zdaj prevzel podpredsednik komisije Andrus Ansip, pristojen za digitalni enotni trg. Katero področje bo Juncker dodelil novemu bolgarskemu kandidatu oziroma kandidatki, za zdaj ni znano.