Sanader je Slovenijo pozval k evropskemu obnašanju. Foto: EPA
Sanader je Slovenijo pozval k evropskemu obnašanju. Foto: EPA
Slovenski ribiči
Ribiči zaradi hrvaškega ERC-ja obupujejo. Foto: MMC RTV SLO
Večina ribičev ostaja na kopnem

V oddaji Vroči stol je dejal, da če bi te obstajale bi on verjetno že vedel in da gre predvsem pri tem predvsem za vprašanje na relaciji Hrvaška - Bruselj. Po njegovem mnenju lahko Hrvaška bodisi ERC prekliče ali pa predlaga rešitev, ki bo ustrezala vsem, ničesar od tega pa še ni storila. Zanikal je tudi, da je zunanji minister Dimitrij Rupel postavljal ultimate, ponovno iz istega razloga, torej, da mora Hrvaška odgovarjati Evropski komisiji, ki bo na koncu tudi ukrepala.

Sanader je sicer pojasnil, da konzultacije seveda niso javne, vendar pa Sanader upa, da bo kmalu sestanek vseh vpletenih strani, kjer bi proučili, kaj koga moti. Glede izjave zunanjega ministra Dimitrija Rupla, da Slovenija in EU ne nameravata čakati več kot teden dni, da Hrvaška razveljavi ERC za EU, je hrvaški premier sicer dejal, da njim nihče ne more postavljati ultimatov.

"Slovenija, bodi evropska"
"Za nas ne obstaja noben ultimat s katere koli strani, torej niti od slovenskega zunanjega ministrstva," je bil jasen Sanader, ki je vse dejavnike, predvsem pa Slovenijo, pozval k evropskemu obnašanju.

"Tudi Hrvaška se bo tako obnašala kot članica varnostnega sveta ZN-a," je ponovno opomnil. Sanader ni hotel dati namiga, kaj utegne Hrvaška ponuditi za rešitev spora. Še enkrat pa je poudaril, da gre pri sestanku Italije, Slovenije in Hrvaške iz junija 2004 zgolj za zapisnik, in ne za mednarodno pogodbo ali dokument. Napovedal je še, da je rešitev vprašanja ERC-ja ena prvih nalog nove vlade.

Je pa italijanski minister za kmetijstvo Paolo De Castro dejal, da mora Hrvaška ERC najprej razveljaviti, šele nato pa bo nastopilo iskanje rešitve. To se sklada s stališčem Slovenije, ki ga je sporočilo zunanje ministrstvo.

Slovenski ribiči brez izhoda na odprto morje
Večina slovenskih ribičev pa te dni ostaja na kopnem. Tisti, ki se le odpravijo na morje, se domov vrnejo s skromnim ulovom. Na slovenskem morju se zaradi uveljavitve hrvaške ekonomsko-ribolovne cone zdaj gnete preveč ribičev. Večji ribiči so že napovedali, da bodo po zgledu italijanskih tvegali in še ta teden začeli loviti na območju, kjer je Hrvaška razglasila zaščitno cono.

Ladji Riba 1 in Riba 2 podjetja Riba nista izpluli že od 1. januarja. Vsak dan jim prinese okoli 3.000 evrov škode. Do mednarodnega morja bi lahko pluli preko italijanskega morja, a se jim to ne splača. Minister za kmetijstvo Iztok Jarc je obljubil ukrepe, če bi se položaj ribičev zelo poslabšal.

M. K.

Večina ribičev ostaja na kopnem