Nedavni napadi v Avstriji, Franciji in Nemčiji potrjujejo, da terorizem ostaja realna nevarnost v Evropi. Ker se ta grožnja razvija, je treba razvijati tudi sodelovanje v boju proti njej, poudarjajo v Bruslju ob predstavitvi novega svežnja.

Evropske države krepijo sodelovanje v boju proti terorizmu. Foto: EPA
Evropske države krepijo sodelovanje v boju proti terorizmu. Foto: EPA

Ta vključuje predlog za okrepitev mandata Europola, evropske agencije za sodelovanje pri preprečevanju, odkrivanju in preiskovanju kaznivih dejanj, tako da bo lahko ta sodeloval z zasebnimi partnerji in učinkovito obdeloval obsežne nabore podatkov. Predvidena je tudi kadrovska okrepitev s 160 dodatnimi ljudmi.

Krepitev varnosti na javnih prostorih
EU namerava v okviru koncepta vgrajene varnosti okrepiti tudi varovanje javnih prostorov, saj so se številni teroristični napadi zgodili na množično obiskanih ali zelo simboličnih krajih. Komisija bo mesta tudi finančno podpirala pri zmanjševanju ranljivosti javnega prostora.

Komisija podpira sistematičen nadzor zunanjih meja
Notranji ministri EU-ja so v odziv na omenjene napade sredi novembra sprejeli skupno izjavo o krepitvi boja proti terorizmu, v kateri so se zavzeli za okrepitev zaščite zunanje meje Unije in boja proti nasilnemu ekstremizmu na spletu ter za boljšo izmenjavo informacij. V povezavi z zunanjo mejo v komisiji poudarjajo, da bodo podpirali članice pri zagotavljanju sistematičnega nadzora na mejah, in napovedujejo predlog sistema, ki bo zagotavljal, da oseba, ki ji je članica Unije iz varnostnih razlogov zavrnila strelno orožje, tega ne bo mogla pridobiti v drugi članici.

Evropska komisija predstavila protiteroristični sveženj

Splet ne sme postati teroristični teater v živo
V povezavi z bojem proti nasilnemu ekstremizmu na spletu je komisija danes znova pozvala k čimprejšnjemu dogovoru o uredbi o terorističnih vsebinah na spletu, predlagani septembra 2018, saj da "splet ne sme postati teroristični teater v živo". Evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson upa na dogovor o tej zakonodaji, ki naj bi velevala umik terorističnih vsebin s spleta v eni uri po nalogu pristojnih nacionalnih oblasti, še pred božičem.

Prihodnji teden bo komisija predlagala tudi ukrepe za povečanje odpornosti bistvene infrastrukture, kot so prometna vozlišča, elektrarne in bolnišnice. Za izboljšanje varnosti v letalstvu bo preučila možnosti oblikovanja evropskega pravnega okvira za napotitev varnostnikov na lete. V prihodnjem letu pa med drugim načrtuje še revizijo prümske pogodbe, s katero je Unija okrepila policijsko sodelovanje pri izmenjavi podatkov o DNK-ju, prstnih odtisih in registrskih tablicah v boju proti terorizmu in čezmejnemu kriminalu.

Nemčija za dostop do šifrirane komunikacije na digitalnih platformah
V boju proti terorizmu je trenutno močno v ospredju tudi vprašanje nadzora nad šifriranimi podatki. Nemčija se zavzema za to, da bi lahko imele vlade v okviru boja proti terorizmu dostop do šifrirane komunikacije, na primer na digitalnih platformah, kot sta Signal in WhatsApp. Potem ko so se notranji ministri novembra strinjali, da je treba preučiti vprašanje šifriranja podatkov s ciljem, da bo mogoče zakonito zbirati in uporabljati digitalne dokaze, namerava komisija opredeliti mogoče pravne, operativne in tehnične rešitve za zakonit dostop do teh podatkov ob hkratnem zavarovanju zasebnosti.

Komisija s svojim koordinatorjem za boj proti terorizmu
Čeprav EU od terorističnega napada v Madridu leta 2004 ima koordinatorja za boj proti terorizmu, bo komisija imenovala tudi svojega koordinatorja za boj proti terorizmu, ki bo pristojen za usklajevanje politike in financiranja EU-ja na področju boja proti terorizmu.
O boju proti terorizmu bodo predvidoma na zasedanju v četrtek in petek v Bruslju razpravljali tudi voditelji članic EU-ja.