Krka je sodelovala pri dogovarjanju pri prodaji perindoprila, ki je najbolje prodajano zdravilo farmacevtskega podjetja Servier. Foto: BoBo
Krka je sodelovala pri dogovarjanju pri prodaji perindoprila, ki je najbolje prodajano zdravilo farmacevtskega podjetja Servier. Foto: BoBo
Adrii Airways zelena luč, Krki kazen

Podjetja bodo morala plačati kazni zaradi sklepanja številnih poslov za zaščito najbolje prodajanega zdravila podjetja Servier za nižanje krvnega tlaka perindopril pred drugimi konkurenčnimi generičnimi zdravili v EU-ju. Podjetje Servier je z nakupom tehnologije in s številnimi patentnimi dogovori s konkurenčnimi proizvajalci generičnih zdravil razvilo strategijo za izključitev konkurentov in poznejši vstop cenejših generičnih zdravil na trg. Podjetje je tako ravnalo na škodo javnih proračunov in bolnikov ter v nasprotju s protimonopolno zakonodajo EU-ja, je sklenila Komisija.

Poleg Servierja, ki bo moral plačati skoraj 331 milijonov evrov kazni, in Krke z desetmilijonsko kaznijo so v Bruslju oglobili še štiri podjetja - Niche/Unichem, Matrix, Teva in Lupin. Krka je izmed vseh naštetih dobila najnižjo kazen.

"Servier je imel strategijo sistematično odkupiti katere koli konkurenčne grožnje, da bi zagotovil njihovo odsotnost s trga," je pojasnil evropski komisar za konkurenco Joaquin Almunia. "Konkurenti se ne morejo dogovoriti o delitvi trga ali tržnih rent namesto tekmovanja, tudi če so ti dogovori v obliki poravnav glede patentov. Takšne prakse neposredno škodijo pacientom, nacionalnim zdravstvenim sistemom in davkoplačevalcem," je še izpostavil.

Almunia je farmacevtske družbe pozval, naj se raje osredotočajo na inovacije in konkurenčni boj, namesto da skušajo od pacientov iztisniti čim več denarja.

Adrii Airways zelena luč, Krki kazen