Francoski predsednik Macron in britanski premier Johnson. Foto: Reuters
Francoski predsednik Macron in britanski premier Johnson. Foto: Reuters

Macron in Johnson, ki sta se srečala ob robu vrha dvajsetih gospodarsko najpomembnejših držav (G20), sta se dogovorila, da se bosta "v prihodnjih dneh" zavzemala za "praktične ukrepe" za zmanjšanje napetosti v ribiškem sporu med Francijo in Združenim kraljestvom, so po poročanju francoske tiskovne agencije APF navedli v Parizu.

Po poročanju francoskih medijev naj bi Macron Johnsona tudi pozval, naj "se drži pravil igre in podpisa", ki ga je dal pod ločitveni sporazum o brexitu oziroma izstopu Združenega kraljestva iz EU-ja, je poročala nemška tiskovna agencija DPA. Francoska stran pri tem ribiški spor obravnava kot del vprašanja brexita med Združenim kraljestvom in EU-jem, "čeprav Johnson vedno znova poskuša, da bi to spremenil v francosko-britansko vprašanje", so še sporočili v Parizu.

Britanska vlada pa medtem zanika, da sta strani dosegli dogovor o ukrepih za zmanjšanje napetosti. Vztrajajo tudi, da je naloga Pariza, da popusti in umakne grožnje glede povračilnih ukrepov iz preteklih dni.

Pri tem so opozorili tudi na današnji zapis francoskega ministra za evropske zadeve Clementa Beauna na Twitterju, da je Francija pripravljena uresničiti "sorazmerne in reverzibilne ukrepe" proti Združenemu kraljestvu.

"Če želi francoska vlada podati predloge za zmanjšanje groženj, ki so jih izrekli, bi jih absolutno pozdravili," je novinarjem v Rimu dejal Johnsonov tiskovni predstavnik in dodal, da se stališča Londona niso spremenila.

Macron je v odzivu na britanske izjave dejal, da je "žoga na britanski strani". "Če Britanci ne bodo naredili nobenega premika, bodo ukrepi, predvideni za 2. november, uveljavljeni," je na novinarski konferenci po vrhu skupine G20 povedal francoski predsednik. Izrazil je upanje, da bodo v ponedeljek prejeli pozitiven odgovor.

Povedal je, da je Johnsonu predal dokument, v katerem predlagajo način za "postopen razvoj" glede ribolovnih dovolilnic.

London: Francoske grožnje povsem neupravičene

Macron in Johnson sta se sešla na štiri oči na pogovorih, ki so trajali okoli 25 minut, so sporočili iz krogov blizu voditeljev. Srečanje se je zgodilo dan po tistem, ko se je Johnson predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen pritožil, da so francoske grožnje glede povračilnih ukrepov "povsem neupravičene".

Francija je namreč v četrtek zagrozila z blokado britanskih ribiških čolnov ter motnjami v trgovini in celo dobavo električne energije otoku Jersey, če do 2. novembra ne bo dosežen dogovor glede ribolovnih dovolilnic za ribiče iz EU-ja, ki po brexitu želijo loviti v britanskih ozemeljskih vodah. London je zaradi groženj na pogovor poklical francosko veleposlanico v Združenem kraljestvu.

Johnson o severnoirskem protokolu: Kmalu je treba doseči resničen napredek

Johnson je z Ursulo von der Leyen govoril tudi o vprašanju severnoirskega protokola, je še poročal DPA. "Kmalu je treba doseči resničen napredek" v pogajanjih, da bi našli rešitev za vprašanje severnoirskega protokola in preprečili nadaljnje težave na Severnem Irskem, je dejal britanski premier.

Pri tem je opozoril, da "ostajajo precejšnje vrzeli med našimi stališči, tudi do vprašanja upravljanja". Poudaril je potrebo "po hitrem dogovoru" o rešitvah za zaščito velikonočnega sporazuma in zmanjšanje težav za družine in podjetja na Severnem Irskem, še poroča DPA.

Med stranema že dalj časa potekajo intenzivni pogovori glede protokola, ki predvideva, da Severna Irska, ki je sicer del Združenega kraljestva, tudi po brexitu ostane del carinske unije in enotnega trga EU-ja, zaradi česar bi moralo Sodišče EU-ja ohraniti svoje pristojnosti oziroma vlogo najvišjega razsodnika v morebitnih sporih glede tega ozemlja. Pri tem vztraja Bruselj, medtem ko se v Londonu s tem ne strinjajo.