Szajer je najprej odstopil kot vodja delegacije Fidesza v Evropskem parlamentu, kot poročajo madžarski mediji, pa je izstopil tudi iz stranke Fidesz. Foto: EPA
Szajer je najprej odstopil kot vodja delegacije Fidesza v Evropskem parlamentu, kot poročajo madžarski mediji, pa je izstopil tudi iz stranke Fidesz. Foto: EPA

V torek popoldne je 59-letni Szajer za madžarske medije priznal, da se je v petek udeležil razvratne zasebne zabave v Bruslju, ki jo tamkajšnji mediji imenujejo "orgija".

Szajer je najprej odstopil kot vodja delegacije Fidesza v Evropskem parlamentu, kot poročajo madžarski mediji, pa je izstopil tudi iz stranke Fidesz. Ob tem je madžarski premier Viktor Orban dejal, da poslančevega 30-letnega dela ne bodo pozabili, a da njegova dejanja niso združljiva z vrednotami stranke.

Szajer je pomagal pri pripravi prenovljene madžarske ustave leta 2010, pri čemer so kritiki opozarjali na to, da je krivična do skupnosti LGBTQI+. Foto: Reuters
Szajer je pomagal pri pripravi prenovljene madžarske ustave leta 2010, pri čemer so kritiki opozarjali na to, da je krivična do skupnosti LGBTQI+. Foto: Reuters

Predstavniki Fidesza v Evropskem parlamentu so v izjavi sporočili, da je Szajer "sprejel pravo odločitev, ko je odstopil ... sprejel je edino pravilno odločitev. Njegov sklep sprejemamo, tako kot sprejemamo to, da se je opravičil svoji družini, svoji politični skupnosti in svojim volivcem."

Na zabavi 25 moških

Na zabavi v stanovanju v središču Bruslja je bilo več kot 25 golih moških, večina med njimi je bila diplomatov, in en evroposlanec, ki so kršili belgijske ukrepe proti širjenju covida 19.

"Mi ne posedamo naokoli, da bi pili čaj. Ljudje so tukaj za seks," je za Reuters povedal organizator zabave David Manzheley, ki je dejal še, da je na tovrstnih zabavah navadno približno 100 ljudi, tokrat pa jih je bilo 30. "Prihaja božič, ljudje hrepenijo po srečanjih ... Popolnoma normalno je, da bodo pripadniki gejevske skupnosti iskali načine, kako se srečati," je dodal organizator zabave, ki je potrdil, da je bil tam tudi Szajer.

Szajer je potrdil, da je bil na zabavi, da pa pri sebi ni imel osebnega dokumenta, zato ga je policija pospremila domov, kjer je pokazal diplomatski potni list. Zanikal je, da je užival mamila, poroča dopisnica RTV Slovenija iz Bruslja Mojca Širok.

Z ekstazijem v nahrbtniku skušal pobegniti prek žleba

"V petek zvečer je morala posredovati bruseljska policija, ker so se ljudje pritožili zaradi hrupa. Ko so prišli policisti, so videli, da tam poteka zabava. Udeležilo se je je približno 20 ljudi. Policisti so vložili prijavo zaradi neupoštevanja ukrepov proti okužbi z novim koronavirusom," je po poročanju omenjene dopisnice RTV Slovenija dejala tiskovna predstavnica belgijskega tožilstva Sarah Durant.

Ob Szajerjevem odstopu je madžarski premier Viktor Orban dejal, da poslančevega 30-letnega dela ne bodo pozabili, a da njegova dejanja niso združljiva z vrednotami stranke. Foto: Reuters
Ob Szajerjevem odstopu je madžarski premier Viktor Orban dejal, da poslančevega 30-letnega dela ne bodo pozabili, a da njegova dejanja niso združljiva z vrednotami stranke. Foto: Reuters

Poročilo omenjenega tožilstva navaja, da je skušal evroposlanec pred policijo iz stanovanja v prvem nadstropju le lučaj od znamenitega Velikega trga pobegniti prek žleba, poroča Euronews.

Pri tem ga je prepoznal mimoidoči, ki je obvestil policiste, ti pa so opazili, da ima evropski poslanec poškodovane roke, kar je bila verjetno posledica bega. V njegovem nahrbtniku so našli tabletko ekstazija, a je zanikal, da je užival mamila.

"Žal mi je, da sem kršil prepoved zbiranja, to je bilo z moje strani neodgovorno, sprejel bom kazen za to," je dejal Szajer.

Szajer deloval proti pravicam LGBTQI+

Szajer, eden najtesnejših sodelavcev madžarskega premierja Viktorja Orbana, je bil viden član Fidesza, njegova žena Tünde Handó je ustavna sodnica, pred tem pa je bila predsednica državnega sodnega sveta.

Pomagal je pri pripravi prenovljene madžarske ustave leta 2010, pri čemer so kritiki opozarjali na to, da je krivična do skupnosti LGBTQI+, bil je tudi vodja delegacije omenjene stranke v Evropskem parlamentu in močan zagovornik politike madžarske vlade v tem parlamentu, poroča Politico.

Madžarska vlada je sicer zaostrila pravice skupnosti LGBTQI+ in je prejšnji teden skupaj s Poljsko odločno nasprotovala načrtu za enakost spolov v zunanji politiki EU-ja, ki želi okrepiti pravice žensk, deklet in skupnosti LGBTQI+ po vsem svetu s "spopadanjem s spolnimi normami in stereotipi".

Sorodna novica Pobegli evroposlanec v bruseljski orgiji tesni Orbanov sodelavec

Poleg tega je madžarska vlada po poročanju Euronewsa pred kratkim predlagala prepoved posvojitev za ljudi, ki so v istospolni zvezi.

"V tem parlamentu nekateri radi pridigajo drugim državam o tem, da je treba spoštovati vladavino prava. Vendar pa ta parlament sam krši pravilnik," je po poročanju Mojce Širok v Evropskem parlamentu dejal evroposlanec Szajer.

Delovanje tajnih služb?

Po poročanju Marjana Vešligaja za Radio Slovenija je mogoče v konservativnejših madžarskih medijih zaslediti trditve, da je afera klasičen primer delovanja tajnih služb in da so njegovo zgodbo objavili šele četrti dan po dogodku, ko Fideszov poslanec niti za ceno lastnega ugleda ni želel popustiti pred njihovim izsiljevanjem.

Po orgiji v Bruslju evroposlanec izstopil tudi iz stranke Fidesz