Mediacija da. Načelo pravičnosti ne. Deblokada zdaj. Haag morda. O podrobnostih pa se je treba še dogovoriti. Foto: EPA
Mediacija da. Načelo pravičnosti ne. Deblokada zdaj. Haag morda. O podrobnostih pa se je treba še dogovoriti. Foto: EPA
Samuel Žbogar
Slovenski zunanji minister je glede hrvaške odločitve dejal, da pomeni pozitiven korak naprej, a premajhen, če zožuje možnost začetka mediacije. Foto: MMC RTV SLO
Gordan Jandroković
Hrvaška zdaj pričakuje še odpravo blokade hrvaških pristopnih pogajanj z Evropsko unijo. Foto: EPA
V Bruslju o mejnem sporu
Pomembne podrobnosti

Evropski komisar za širitev in zunanja ministra Slovenije in Hrvaške so se dogovorili, da pogovore nadaljujejo v prihodnosti, so sporočili iz Evropske komisije, saj ministra po srečanju nista dajala izjav.

Tako je znano le, da so se Rehn, Žbogar in Jandrokovič pogovarjali o "predlogu Evropske komisije za evropsko posredovanje, ki bi rešilo vprašanje meje med državama in omogočilo nadaljevanje pristopnih pogajanj Hrvaške z EU-jem", kar je sporočila Rehnova tiskovna predstavnica.

Žbogar naj bi srečanje komentiral na sredini tiskovni konferenci v Ljubljani.

Sanader pričakuje deblokado pogajanj
Že pred srečanjem se je oglasil hrvaški premier Sanader, ki je zadovoljen nad enotnostjo hrvaške politike pri sprejetju stališča do mediacije. Hkrati je opozoril, da mora Ljubljana pred tem deblokirati pristopna pogajanja.

Ob tem pa pričakuje prve uradne odzive Bruslja. Prav tako je znova opozoril, da Hrvaška ne bo uresničevala svojih zunanjepolitičnih ciljev na račun svojega ozemlja, risanje meja pa ne sme potekati po političnih, temveč po načelih mednarodnega prava.

Identično stališče je podal tudi predsednik Mesić. Kot je dodal, je logično, da Hrvaška ne bo letos sklenila pristopnih pogajanj z EU-jem, če Slovenija ne bo deblokirala določenih poglavij. Mesić je na novinarsko vprašanje komentiral tudi ponedeljkovo izjavo ministra Žbogarja, ki je pozdravil odločitev Zagreba kot pozitiven korak naprej, a morda premajhen. "Tudi tek na maratonu se začne z enim, prvim korakom," je Mesićevo izjavo povzela hrvaška tiskovna agencija Hina.

Evropska komisija ima po odločitvi Hrvaške, da v mediacijo privoli pod določenimi pogoji, načelni stališči glede mediacije obeh držav, treba pa se bo dogovoriti še o podrobnostih.

Obe državi privolili v mediacijo, vsaka ima svoje pogoje
Hrvaška je mediacijo podprla pod pogojem, da Evropska komisija državama pomaga pri oblikovanju predloga sporazuma o prenosu vprašanja meje na Meddržavno sodišče v Haagu.

Tudi Slovenija mediacijo podpira, o pogojih pa premier Borut Pahor do zdaj ni želel govoriti. Slovenija naj bi tako privolila v mediacijo pod vodstvom nekdanjega finskega predsednika Marttija Ahtisaarija pod enakimi pogoji, kot jih je zahtevala za arbitražo. To so, da se upošteva stanje na dan 25. junij 1991, da se odloča o celotni meji in da se upošteva načelo pravičnosti.

Ob tem pa se nekdanja hrvaška ministrica za pravosodje Vesna Škare Ožbolt sprašuje, zakaj je Hrvaška privolila v mediacijo, saj to za državo pomeni korak nazaj od sporazuma Janša-Sanader, kjer sta se premierja dogovorila za reševanje meje na Meddržavnem sodišču v Haagu. V svojem blogu piše, da je Hrvaška tako privolila v to, da ji mejo določa politika in ne pravo. Pri mediaciji gre za pozorno poslušanje obeh držav, njunih argumentov in posledic, ki bi jih prinesla določena odločitev, Meddržavno sodišče pa je telo Združenih narodov, ki bi odločalo na podlagi mednarodnega prava in mednarodnih pogodb.

Načrtovana pogajalska konferenca malo verjetna
Glede na to, da se bo trojica najverjetneje morala sestati večkrat, postaja pogajalska konferenca za Hrvaško, ki je napovedana za 27. marec, vse manj verjetna.

Do podobnega sklepa so, kot kaže, prišli tudi na Hrvaškem, saj je predsednica državnega odbora za spremljanje pogajanj z EU-jem Vesna Pušić ugotovila, da ima kljub načelni privolitvi v mediacijo Hrvaška malo možnosti za končanje pogajanj z Evropsko unijo v predvidenem roku. Odprtih je namreč še preveč poglavij.

Swoboda: Vstopa ne bo pred letom 2012
Pesimističen je tudi poročevalec Evropskega parlamenta za EU Hannes Swoboda, ki meni, da Hrvaška zaradi spora s Slovenijo pristopnih pogajanj ne bo končala do konca leta, zato meni, da članica povezave ne bo postala pred letom 2012. Swoboda je kritičen tudi do mediacije in meni, da bi bilo bolje, da bi se z vprašanjem meje ukvarjalo Meddržavno sodišče v Haagu, sočasno pa bi se pogajali tudi o politični rešitvi problema. Prepričan je, da blokada Hrvaški med drugim služi kot izgovor za nezadostno izvajanje reform, potrebnih za vstop v EU.

A. M./A. K. K.

V Bruslju o mejnem sporu
Pomembne podrobnosti