Največ pozornosti sta voditelja posvetila proračunu EU-ja. Foto: EPA
Največ pozornosti sta voditelja posvetila proračunu EU-ja. Foto: EPA
Angela Merkel na letalu med potjo v Pariz
Nova nemška kanclerka je po izvolitvi tradicionalno najprej obiskala Pariz. Foto: EPA

Nemška kanclerka Angela Merkel je v Londonu po pogovorih z britanskim premierjem Tonyjem Blairom dejala, da bo morala vsaka stran v pogajanjih o proračunu Unije nekoliko popustiti, ni pa želela povedati, kaj naj bi to pomenilo za britanski rabat.

Dodala je, da si želi uspeha pogajanj, za to pa bo treba poznati zahteve vseh držav. V nasprotnem primeru po njenem mnenju ni mogoče priti daleč.

Po srečanju z Blairom je še dejala, da jo je razveselila britanska volja po rešitvi problema, ob tem pa napovedala, da so do vrha še trije tedni, v tem času pa naj bi vsaka stran prispevala svoje.

Blair je dejal, da bodo britanska pogajalska izhodišča znana v začetku decembra, hkrati pa je izrazil željo, da bi bil dogovor o financah Unije za obdobje od leta 2007 do 2013 dosežen že prihodnji mesec.

Po mnenju analitikov bi lahko Blair igral tudi posredniško vlogo pri boljših odnosih Nemčije z ZDA, ki se sicer v zadnjem času izboljšujejo, potem ko so se zaostrili po nemškem nasprotovanju ameriškemu napadu na Irak leta 2003. Glede Iraka Merklova ostaja pri enakih stališčih kot prejšnja vlada in tako še naprej vztraja pri urjenju iraških vojakov v sosednjih državah, in ne v Iraku.

Poznavalci napovedujejo, da bi lahko Merklova ZDA obiskala januarja, ameriški predsednik George Bush pa je že izrazil navdušenje nad njeno izvolitvijo. Bush namreč v njej vidi simbol svobode, saj se ji je, čeprav prihaja iz nekdanjega komunističnega vzhodnega dela Nemčije, uspelo prebiti do najvišjega položaja.

Merklova se je v sredo, dan po prisegi v nemškem parlamentu, odpravila v Pariz na srečanje s francoskim predsednikom Jacquesom Chiracom, nato pa je odšla še v Bruselj na sedež zveze Nato in Evropske komisije.