Juncker sicer ostaja pomemben politični igralec kot luksemburški premier - v vlogi, ki jo opravlja že od leta 1995. Foto: EPA
Juncker sicer ostaja pomemben politični igralec kot luksemburški premier - v vlogi, ki jo opravlja že od leta 1995. Foto: EPA
Jeroen Dijsselbloem
Nizozemski minister je postal favorit zaradi dobrih gospodarskih izidov Nizozemske in podpore Nemčije. Foto: EPA

Medtem ko se poslavlja stari in išče novi vodja, ni o Junckerju slišati ene slabe besede, nasprotno. Evropski poslanci so ob njegovem nastopu v parlamentu ta teden pohvalili njegov smisel za humor in poštenost. Nekateri so celo menili, da bi moral postati naslednji predsednik Evropske komisije.

Merkel - Hollande
Kljub vsem težavam v evrskem območju bo moral Jeroen Dijsselbloem predvsem loviti ravnotežje med stališči in interesi Nemčije in Francije. Foto: Reuters

"Nedvomno bom s svojim naslednikom govoril v enem od jezikov Beneluxa," je pred dnevi dejal Juncker. Te besede "prekaljenega mačka" dajejo vedeti, da nizozemski minister lahko računa na položaj, čeprav bo evrska skupina odločitev o imenovanju predvidoma sprejela 21. januarja.

Dijsselbloem, ki se je začel kot kandidat za predsednika evrske skupine omenjati konec lanskega leta, je v preteklih dneh na turneji po nekaterih evropskih prestolnicah lobiral za podporo glavnih igralcev. Teren je preverjal tudi predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy, ki je klical voditelje, tudi predsednika slovenske vlade Janeza Janšo.

Agrarni ekonomist s področja mladih in izobraževanja
Čeprav je bil 46-letni Dijsselbloem do pred kratkim v Evropi popolnoma nepoznan obraz in čeprav se ne more pohvaliti z bogatimi finančnimi izkušnjami - v svoji karieri je bil dejaven predvsem na področju mladih in izobraževanja, študiral pa je agrarno ekonomiko, je Nizozemska evropske partnerice očitno prepričala, da je prava izbira.

Pomembno vlogo pri tem nedvomno igra to, da je Nizozemska država z najvišjo bonitetno oceno, trojnim A-jem in da je njen desnosredinski premier Mark Rutte goreč zagovornik fiskalne discipline, s čimer je nizozemski kandidat dobil blagoslov nemške kanclerke Angele Merkel.

Francozom v tolažbo enotni bančni nadzor v EU-ju
Manj navdušen je bil iz teh istih razlogov francoski predsednik Francois Hollande, čeprav nizozemski minister prihaja iz njemu politično sorodne opcije, levosredinske koalicijske partnerice. Poleg tega si je Pariz želel na tem položaju svojega ministra Pierra Moscovicija.

Toda Francija je v kadrovski trgovini v zameno za podporo Nizozemcu dobila okusen bonbonček, ki jo je potolažil. Francozinja Daniele Nouy, generalna sekretarka nadzornega organa v francoski centralni banki, bo vodila organ za enotni bančni nadzor v okviru Evropske centralne banke, ki naj bi bil vzpostavljen v tem letu.

Prej vodja premier, zdaj le minister
Lani so se kot kandidati za novega vodjo evrske skupine omenjali tudi nemški finančni minister Wolfgang Schäuble, njegov francoski kolega Moscovici, finski premier in nekdanji finančni minister Jyrki Katainen pa tudi nekdanji vodja italijanske tehnične vlade in evropski komisar Mario Monti.

V razpravi o Junckerjevem nasledniku so nekateri poznavalci bruseljskih razmer poudarjali, da je zaželeno, da bi bil predsednik evrske skupine še naprej premier, ne "le" finančni minister, saj bi sicer položaj izgubil vpliv. A očitno ta argument ni prevladal. Morda si članice evrskega območja preprosto ne želijo več močnega vodje evrske skupine, saj ima evrsko območje od lani tudi predsednika, ki vodi srečanja voditeljev članic območja z evrom; to je trenutno Van Rompuy.

Juncker: "Kmalu bom svoboden"
Juncker je bil na čelo evrske skupine imenovan septembra 2004, dveletni mandat je začel januarja 2005. Po uveljavitvi lizbonske pogodbe, ki je evrsko skupino formalizirala, je bil januarja 2010 izvoljen za njenega predsednika za dve leti in pol. Mandat so mu julija lani še enkrat podaljšali, a obenem je napovedal, da se bo umaknil najpozneje v začetku letošnjega leta.

"Kmalu bom spet svoboden," pravi Juncker, ki se po navedbah svojih kolegov in sodelavcev poslavlja tudi zato, ker je ga je sedem let na položaju, ki je bil od izbruha krize v ospredju svetovne pozornosti in mu je z maratonskimi zasedanji ukradel marsikatero uro spanca, preprosto utrudilo. Svojemu nasledniku pa svetuje, naj bo nevtralen in naj ne vsiljuje stališč svoje države, naj posluša tudi južne članice evrskega območja ter naj se osredotoči na ranljiv delavski razred in brezposelnost.

Medtem ko se poslavlja stari in išče novi vodja, ni o Junckerju slišati ene slabe besede, nasprotno. Evropski poslanci so ob njegovem nastopu v parlamentu ta teden pohvalili njegov smisel za humor in poštenost. Nekateri so celo menili, da bi moral postati naslednji predsednik Evropske komisije.