Ukrajinska zastava na razrušenem stanovanjskem bloku v kraju Irpinj. Foto: EPA
Ukrajinska zastava na razrušenem stanovanjskem bloku v kraju Irpinj. Foto: EPA

"Ta nagrada je za Ukrajince na bojiščih. Za tiste, ki so bili prisiljeni zbežati z domov. Za tiste, ki so izgubili sorodnike in prijatelje. Za vse, ki so se uprli in se borijo za tisto, v kar verjamejo. Vem, da se pogumno ukrajinsko ljudstvo ne bo predalo, in tudi mi se ne bomo," je na razglasitvi poudarila predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola.

Evropski parlament poudarja, da ukrajinsko ljudstvo plačuje visoko ceno v ruski invaziji na njihovo državo. Ne borijo se le za to, da bi zaščitili svoje domove, suverenost, neodvisnost in ozemeljsko celovitost, ampak na bojiščih tudi branijo svobodo, demokracijo, vladavino prava in evropske vrednote pred okrutnim režimom, ki skuša spodkopati demokracijo ter oslabiti in razdeliti Evropsko unijo, še piše v sporočilu za javnost Evropskega parlamenta.

V finale letošnjega izbora sta bila uvrščena še ustanovitelj WikiLeaksa in razkrinkovalec ameriških vojnih zločinov Julian Assange ter kolumbijska komisija za resnico in spravo v Kolumbiji. Ukrajinsko ljudstvo so podprle tri največje parlamentarne stranke, Evropska ljudska stranka (EPP), Socialisti in demokrati (S&D) ter Renew Europe, poroča Euronews.

Zelenski se je zahvalil na nagrado

Nagrada vključuje denarno nagrado v vrednosti 50.000 evrov, ki jo bodo na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu 15. decembra izročili ukrajinskemu predsedniku Volodimirju Zelenskemu in predstavnikom ukrajinske civilne družbe.

Zelenski se je na Twitterju zahvalil Evropskemu parlamentu za nagrado in zapisal, da Ukrajinci vsak dan na bojiščih dokazujejo svojo zavezanost vrednotam svobode in demokracije. Kot je poudaril, je na tej poti zelo pomembna podpora držav članic EU-ja.

Nagrado Evropski parlament podeljuje od leta 1988

Nagrado Saharov, poimenovano po sovjetskem jedrskem fiziku Andreju Saharovu, Evropski parlament od leta 1988 podeljuje posameznikom in organizacijam, ki branijo človekove pravice in temeljne svoboščine.

Lani je nagrado prejel ruski opozicijski politik in kritik ruskega predsednika Vladimirja Putina Aleksej Navalni. V preteklosti so nagrado med drugim prejeli južnoafriški predsednik Nelson Mandela, pakistanska aktivistka za pravico do izobraževanja Malala Jusafzaj in beloruska demokratična opozicija pod vodstvom Svetlane Tihanovske.

Nagrada Saharov ukrajinskemu ljudstvu

Nagrada Daphne Caruana Galizia avtorjema dokumentarca o ruskem vplivu v Srednjeafriški republiki

Isti dan so podelili tudi nagrado Daphne Caruana Galizia za leto 2022, ki sta jo prejela novinarja Clement Di Roma in Carol Valade za dokumentarni film z naslovom Srednjeafriška republika pod ruskim vplivom. "Trdna demokracija potrebuje močne medije. Brez svobode medijev ni demokracije," je ob tej priložnosti dejala predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola. Slovesna podelitev nagrade je potekala v novinarski dvorani Daphne Caruana Galizia v parlamentarnem poslopju v Strasbourgu, ki nosi ime umorjene malteške novinarke.