Zaseganje kokaina v svetu narašča zaradi boljšega sodelovanja med policijami. Foto: EPA
Zaseganje kokaina v svetu narašča zaradi boljšega sodelovanja med policijami. Foto: EPA

V letnem poročilu Združenih narodov opozarjajo na naraščanje uživanja kokaina v zahodni Evropi, njegova poraba pa se na svetovni ravni rahlo znižuje. Po navedbah Evropskega centra za nadzor drog in zasvojenosti je v Evropi 1,5 milijona rednih uživalcev kokaina ter približno 3 milijone rednih uživalcev kanabisa.

Evropski komisar za zdravje Markos Kyprianu je napovedal, da bo EU preventivnim programom in obveščanju namenil nad 21 milijonov evrov, za boj proti kriminalu, povezanim z drogami, pa 600 milijonov.

V nekaterih članicah Unije kar 8 odstotkov mladih redno jemlje mamila, zaradi prevelikega odmerka pa vsako leto umre vsaj 8.000 ljudi. Po nekaterih podatkih je smrti, povezanih z uživanjem mamil, vsaj trikrat več, kot kažejo uradne statistike.

Komisarka za zunanje odnose Benita Ferrero Waldner ni izrazila navdušenja glede uspešnosti boja proti mamilom v Afganistanu, ki proizvede 90 odstotkov vsega opija na svetu, ter v Latinski Ameriki, ki je največja proizvajalka kokaina. EU nudi tretjim državam več kot 500 milijonov evrov pomoči za zmanjševanje odvisnosti gospodarstev od proizvodnje mamil - glavna prejemnika pa sta ravno Afganistan in Latinska Amerika.