Nemška kanclerka Angela Merkel meni, da so spremembe Lizbonske pogodbe nujne za zagotovitev stabilnosti v območju evra. Foto: EPA
Nemška kanclerka Angela Merkel meni, da so spremembe Lizbonske pogodbe nujne za zagotovitev stabilnosti v območju evra. Foto: EPA
Vse večja podpora spremembi Lizbonske pogodbe

Evropski voditelji se na vrhu v Bruslju osredotočajo na vprašanje sprememb Lizbonske pogodbe. Nemčija in Francija se zavzemata za spremembe, ki so po njunem mnenju potrebne za opredelitev stalnega kriznega mehanizma in možnosti odvzema glasovalnih pravic. Večina članic je pripravljena razmisliti o prvem predlogu, z drugim predlogom pa se ne strinja.

Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je izrazil pripravljenost podpreti možnost "omejene spremembe" Lizbonske pogodbe s ciljem zagotovitve stabilnosti v območju evra, medtem ko je izključil francosko-nemški predlog o zamrznitvi glasovalnih pravic za kršitelje discipline.

Sankcije za kršitelje
Razpravo o spremembi pogodbe odpira poročilo delovne skupine za izboljšanje gospodarskega upravljanja pod vodstvom predsednika Evropskega sveta Hermana Van Rompuya, ki ga bodo danes oziroma v petek predvidoma podprli voditelji EU-ja.

Skupina predlaga strožje politične in finančne sankcije za kršiteljice javnofinančne discipline ter za izgubljanje konkurenčnosti. Prav tako predlaga vzpostavitev trajnega mehanizma za reševanje kriz, ki pa bi lahko zahteval spremembe pogodbe.

Prav na dan dogovora o poročilu skupine sta Francija in Nemčija presenetili s pozivom k spremembi pogodbe, in to ne samo zaradi mehanizma, temveč tudi s ciljem preučitve možnosti zamrznitve glasovalnih pravic, kar pa je številne članice unije močno ujezilo.

Vrha se udeležuje tudi slovenski premeir Borut Pahor, ki pa ob prihodu v Bruselj ni dajal izjav. Slovenija sicer podpira uvedbo stalnega mehanizma pod določenimi pogoji ter poudarja, da bi zaradi kompleksnosti spreminjanja pogodbe morala to biti zadnja možnost. O možnosti odvzema glasovalnih pravic se Slovenija še ni opredelila.

Vse večja podpora spremembi Lizbonske pogodbe