Postopek ratifikacije Lizbonske pogodbe bo v Nemčji počasi končan. Foto: EPA
Postopek ratifikacije Lizbonske pogodbe bo v Nemčji počasi končan. Foto: EPA

Podpisane listine bodo stopile v veljavo v četrtek in nato bo Köhler dodal le še svoj podpis na ratifikacijski dokument, s čimer bodo med 27 članicami Evropske unije ostale le še tri države, ki niso ratificirale pogodbe, ki naj bi stopila v veljavo v začetku prihodnjega leta.

Pot do Köhlerjevga podpisa na ratifikacijskem dokumentom sta odprla zgornji in spodnji dom nemškega parlamenta, ki sta sprejela zakon, s katerim je parlament pridobil več pristojnosti na področju evropskih zadev.

Lizbonska pogodba zdaj čaka na ratifikacijo le še na Češkem, Irskem in Poljskem. Na Irskem bodo v začetku oktobra izvedli že drugi referendum, na katerem bodo volivci odločali o ratifikaciji, potem ko so jo prvič zavrnili. Trenutne javnomnenjske ankete kažejo na podporo Lizbonski podgobi, a velik delež volivcev je še zmeraj neodločen in nezadovoljstvo z vlado bi lahko pripeljalo do vnovične zavrnitve.

Na Češkem in Poljskem ratifikacija čaka le še na podpis obeh evroskeptičnih predsednikov, ki naj bi to storila, ko bo znan izid irskega referenduma.