Po napadu na Pariz 13. novembra je v Bruslju še vedno okrepljena varnost. Foto: Reuters
Po napadu na Pariz 13. novembra je v Bruslju še vedno okrepljena varnost. Foto: Reuters

Članice EU-ja od Nizozemske pričakujejo veliko, saj bo naslednja država, ki bo predsedovala Svetu EU-ja, Slovaška, pod vodstvom katere številni v Bruslju ne pričakujejo večjega napredka. Nizozemska namreč velja za izkušeno in učinkovito državo, ki je na predsedovanje dobro pripravljena.

Rast, zaposlovanje, inovacije
Agenda, ki so jo za naslednjih šest mesecev pripravili v Amsterdamu, je sicer skorajda identična agendi, ki si jo je ob prevzemu položaja leta 2014 zastavil predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker: rast, zaposlovanje in inovacije, izboljšanje oziroma prečiščenje evropske zakonodaje ter približevanje EU-ja ljudem.

Evropska unija je namreč soočena z največjimi izzivi do zdaj; poleg prebežniške krize, varnostnega vprašanja in samega obstoja schengena je tu še grožnja izstopa Velike Britanije iz EU-ja, vzpona evroskeptikov ter tleče gospodarske in finančne krize držav z evrom.

Vloga predsedujoče države se je sicer v preteklih letih občutno zmanjšala, saj sta tako Evropski svet kot svet zunanjih ministrov dobila stalnega predsednika. A kljub temu bi se nizozemsko predsedovanje, ki predsedovanje prevzema iz rok Luksemburga, lahko izkazalo za zelo pomembno.