Pogodba se seli v roke politikov. Foto: EPA
Pogodba se seli v roke politikov. Foto: EPA
Ustavna pogodba je bila obilna, a bolj berljiva. Foto: European Community

"Verjamem, da je politično soglasje o odprtih vprašanjih mogoče doseči na neformalnem vrhu 18. in 19. oktobra v Lizboni," je optimističen predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso. Oblikovanje besedila je omogočil dogovor junija, seveda pa ta ni dokončen.

Tudi komisija si v nekaterih delih želi daljnosežnejše rešitve, a Barroso v isti sapi poudarja, da gre za "dosežek brez primere". Pogajanja so potrebna še za približno 2 odstotka vsebine. Ta pogodba bo nadomestila zavrnjeno ustavno.

Manj razumljiva in manj pregledna
Nova pogodba sicer ohranja večino vsebine iz ustavne pogodbe, vendar pa bo bistveno manj pregledna in razumljiva, kot bi bila ustavna pogodba. Natančneje, ustava je bila zasnovana kot celosten dokument, ki se lahko bere kot knjiga, z namenom, da bi bila dostopnejša in razumljivejša za ljudi, nova pogodba, ki ima skupaj z vsemi protokoli in deklaracijami približno 250 strani, pa je oblikovana po klasični metodi dopolnjevanja že obstoječih pogodb, kar pomeni, da bo polna pravnih referenc in bo za ljudi bistveno manj razumljiva.

Umaknili so tudi ime ustavna, saj je nagnala strah v kosti tistim, ki v EU-ju vidijo grožnjo suverenosti držav, predvsem tisti, ki so za bolj poglobljene odnose v Uniji, pa menijo, da pogodba ni dovolj pogumna, oziroma da ne vsebuje ravno tistih bistvenih delov iz ustavne pogodbe, ki bi Evropo močneje povezali.

Pogodbo naj bi dokončno sprejeli decembra, podpisali pa še kar isti mesec v Bruslju, čeprav to ni potrjeno.

M. K.