Zadnjo besedo o načrtovani širitvi bo Komisija izrekla v torek, dokončno pa bodo odločili voditelji držav članic. Foto: RTV SLO
Zadnjo besedo o načrtovani širitvi bo Komisija izrekla v torek, dokončno pa bodo odločili voditelji držav članic. Foto: RTV SLO
Ptičja gripa
EU še skrbi, ali bosta novi članici ustrezno pripravljeni na morebitne nove izbruhe bolezni v kmetijstvu. Foto: EPA

Po navedbah bruseljskih virov naj bi komisija kljub zmanjševanju naklonjenosti evropske javnosti nadaljnjim širitvam Unije priporočila vstop držav v predvidenih časovnih okvirih, pri tem pa naj bi predlagala tudi določene pogoje. Skladno s pristopno pogodbo, ki sta jo državi podpisali aprila 2005, ima EU možnost, da vstop ene ali obeh preloži za eno leto, če ugotovi, da ne izpolnjujeta pogojev. Končno odločitev bodo sprejeli voditelji držav članic Unije na neformalnem vrhu na Finskem 20. oktobra, ocena Evropske komisije pa jim bo pri presoji v pomoč.

Prepočasen napredek Bolgarije
Bolgarija je v izpolnjevanju meril za vstop v Unijo v zadnjem letu sicer napredovala, vendar po mnenju Bruslja še ne zadovoljivo. V zadnjem, majskem poročilu o napredku je Komisija državo opozorila na šest še nerešenih področij. Zahtevala je jasnejše dokaze o izsledkih preiskav in pregona kriminalnih združb, učinkovitejši boj proti korupciji in poneverbam ter okrepitev izvajanja pravil za preprečevanje pranja denarja.

Nadaljnje zahteve se nanašajo na vzpostavitev pravilnega sistema nadzora nad izplačili v kmetijstvu, okrepitev nadzora nad črpanjem sredstev iz evropskih skladov in izboljšanje ukrepov za primer pojava bolezni, kot je BSE.

Glede na število opozoril se je Bolgarija ponovno odrezala slabše od Romunije, ki je do jesenskega poročila lansko leto sicer veljala za slabše pripravljeno.

Tudi v Romuniji o razdeljevanju sredstev v kmetijstvu
Od majskega poročila o napredku so se romunske oblasti najbolj posvetile vzpostavljanju sistema za ustrezen nadzor nad porabo denarja v kmetijstvu, začele pa so tudi pospešeno izvajati pravosodne reforme, potrebne za vstop v EU. V omenjenem poročilu je Bruselj Romuniji izrekel še tri opozorila, povezana z vzpostavitvijo delujoče agencije za izplačila neposrednih plačil v kmetijstvu in tehnično prilagoditvijo davčnih služb za ustrezno pobiranje DDV-ja na območju notranjega trga EU-ja. Zadnje opozorilo pa se je nanašalo na veterinarske ukrepe v primeru pojava bolezni, kot je BSE.

Romunski premier Calin Popescu je težave, na katere je Komisija opozorila v majskem poročilu, označil za probleme "povsem tehnične narave".