Mandelson se pogaja v imenu celotne Evropske unije. Foto: EPA
Mandelson se pogaja v imenu celotne Evropske unije. Foto: EPA
Svetovna trgovinska organizacija želi do konca leta doseči dogovor vseh članic. Foto: EPA

Sinočnje neuradne večerje se je udeležil tudi minister za gospodarstvo Andrej Vizjak, ki je povedal, da je Mandelson optimističen in da so se ministri vseh članic Unije zavzeli za uravnotežen pristop na vseh treh področjih pogajanj. Torej pri odpiranju kmetijskih, industrijskih in storitvenih trgov.

Minister Vizjak je dejal, da je Slovenija je še posebej zainteresirana za napredek na področju industrijskih izdelkov in storitev, ker naj bi se s tem odpirale priložnosti slovenskemu gospodarstvu na tem področju.

Mandelson se pogaja v imenu celotne Evropske unije, petindvajseterica pa želi, da bi ta krog končali do ministrskega zasedanja Svetovne trgovinske organizacije decembra v Hongkongu.

Za dogovor vseh članic
Gre za izjemno zapletena pogajanja, Svetovna trgovinska organizacija pa želi decembra doseči načelni dogovor vseh 148 članic, da bi nato lahko do leta 2010 začeli pogovore o znižanju carin in nadomestil. Svetovna trgovinska organizacija bi se v primeru neuspeha lahko znašla v precejšnji krizi, saj leta 2003 v Cancunu že drugič ni uspela najti dogovora.

Kitajski status tržnega gospodarstva?
Ministri so na sinočnji večerji govorili tudi o možnostih, da bi Kitajski dodelili status tržnega gospodarstva, za kar se še posebej zavzema predsedujoča Uniji Velika Britanija.

Po besedah ministra Vizjaka Peking še ne izpolnjuje štiri od petih zahtevanih pogojev, po njegovem mnenju pa je vedno manj možnosti tudi za to, da bi do konca leta članica Svetovne trgovinske organizacije postala tudi Rusija.