Generalni direktor urada Ville Itälä. Foto: EPA
Generalni direktor urada Ville Itälä. Foto: EPA

Gre za precejšen skok v primerjavi z letom 2020, ko je bilo po izračunih Olafa zaradi goljufij izgubljenih več kot 293 milijonov evrov, je urad sporočil na svoji spletni strani.

Naloga urada Olaf je odkrivanje in preprečevanje goljufij s sredstvi EU-ja. Preiskovalci preučujejo tudi delo evropskih organov. Leta 2021 je organ s sedežem v Bruslju končal 212 preiskav in izdal 294 priporočil ustreznim nacionalnim organom in organom EU-ja.

Lani je urad Olaf med drugim razkril primere goljufij, povezanih s sredstvi EU-ja za varstvo podnebja in digitalizacijo. Poročilo vsebuje tudi primere poskusov goljufij pri financiranju projektov programske opreme, alternativ pesticidom ali do okolja prijaznejših letal.

Znova izkoriščanje pandemije covida-19

Podobno kot leto prej so goljufi poskušali izkoristiti pandemijo koronavirusne bolezni in pri tem postali še bolj prefinjeni ter prilagodljivi, ugotavlja Olaf. V poročilu je navedeno, da so nacionalni organi prejeli lažne ponudbe za cepivo v vrednosti več kot 16 milijard evrov.

Poleg tega je Olaf preprečil vstop 437 milijonov nezakonitih cigaret na trg EU-ja in nacionalnim organom pomagal zaseči 372 ton surovega tobaka. Urad ocenjuje, da so ti ukrepi državam članicam EU-ja prihranili 90 milijonov evrov izgubljenih prihodkov.