Orban odločno nasprotuje premeščanju prebežnikov med članicami EU-ja. Foto: EPA
Orban odločno nasprotuje premeščanju prebežnikov med članicami EU-ja. Foto: EPA

"Recimo, da so v Nemčiji prebežniki, ki nočejo priti sem. Ali naj jih ulovijo in zberejo, v Nemčiji naložijo na vagone, transportirajo k nam in tukaj raztovorijo?" je ponazoril Orban v tedenskem intervjuju za medije blizu vladi, pri čemer je komentiral načrte EU-ja glede reforme azilnega sistema.

"Vsaka država, ki prebežnikom ne dovoli vstopa, bo v to prisiljena," je pripomnil.

Madžarska opozicija je Orbanove izjave nemudoma obsodila. "Preprosto ne more nehati vleči sramotnih vzporednic s holokavstom," je na Twitterju zapisala Katalin Cseh iz sredinske stranke Momentum, sicer tudi evropska poslanka iz vrst liberalcev (Renew).

Orban je za najnovejši načrt EU-ja glede porazdelitve prosilcev za azil okrivil ameriškega milijarderja madžarskega rodu Georgea Sorosa in njegovega sina Alexandra. Za madžarski radio je "Sorosev imperij" obtožil, da stoji za "državnim udarom" EU-ja, pri čemer je bila odločitev o migrantskih kvotah vsiljena Evropejcem.

George Soros je sicer pogosto tarča kritik madžarskega premierja in skrajne desnice zaradi svoje fundacije Open Society Foundations. Vlada v Budimpešti mu očita, da želi "preplaviti Evropo" s prebežniki zaradi podpore fundaciji zagovornikom pravic beguncev.

Tudi Poljska glasovala proti

Madžarska že dolgo nasprotuje sprejemanju prosilcev za azil prek obveznih kvot in je skupaj s Poljsko glasovala proti predlogu EU-ja, ki med drugim vključuje t. i. mehanizem obvezne solidarnosti.

Namen predloga je zagotoviti podporo članicam, ki so najbolj izpostavljene migracijskim pritiskom. Manj obremenjene članice, ki ne bi želele sprejeti beguncev, bi v skladu z dogovorom plačale 20.000 evrov na prosilca za azil. Dogovor o tem so nedavno dosegli notranji ministri EU-ja.

Pri Evropski komisiji so ob kritikah iz Budimpešte danes pojasnili, da ne gre za obvezno premeščanje prosilcev za azil. Predlog, ki ga je predstavila Evropska komisija in o katerem pogajanja še tečejo, predvideva mehanizem prožne obvezne solidarnosti, pri čemer se vsaka članica sama odloči, kako bo prispevala k tej solidarnosti, je poudarila govorka komisije Anitta Hipper.