Oliver Varhelyi je še enkrat dobil zaupanje madžarskega premierja Viktorja Orbana. Foto: Reuters
Oliver Varhelyi je še enkrat dobil zaupanje madžarskega premierja Viktorja Orbana. Foto: Reuters

"Po nedavnem posvetovanju s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen je moj kandidat za evropskega komisarja spet Oliver Varhelyi," je na družbenem omrežju X zapisal Orban in dodal, da je Varhelyi v zadnjih petih letih dokazal, da lahko EU kot pozitivna sila v svoji soseščini in zunaj nje prispeva k spremembam.

Von der Leyen je že kmalu po vnovični izvolitvi na položaj predsednice komisije napovedala, da si bo znova prizadevala za oblikovanje spolno uravnotežene komisarske ekipe. Zato je voditelje držav članic pozvala, naj ji posredujejo imeni kandidata in kandidatke za položaj v komisiji. Od članic, ki bodo predlagale obstoječe komisarje oziroma komisarke, tega ne pričakuje.

Rok za odgovor članic je 30. avgust, pri čemer namerava Ursula von der Leyen pogovore s komisarskimi kandidati začeti že sredi prihodnjega meseca.

Slovenska vlada je v petek potrdila kandidaturo nekdanjega predsednika Računskega sodišča Tomaža Vesela za evropskega komisarja. Preden bo v Bruselj poslala predlog, Vesela čaka še predstavitev pred pristojnim odborom DZ-ja za evropske zadeve.