Srbskega predsednika Tomislava Nikolića ni bilo na Summit100 v Portorož, zato pa pride v Slovenijo na uradni obisk 10. oktobra. Foto: Twitter
Srbskega predsednika Tomislava Nikolića ni bilo na Summit100 v Portorož, zato pa pride v Slovenijo na uradni obisk 10. oktobra. Foto: Twitter
Proces Brdo
Proces Brdo - srečanje voditeljev držav jugovzhodne Evrope - bo dobil v ponedeljek v Budvi novo poglavje. Foto: Reuters
Pahor na obisku v Beogradu pri Nikoliću

Govorila sta o političnem in gospodarskem sodelovanju, razmerah v regiji, del pogovora pa je bil posvečen tudi vrhu procesa Brdo, na katerem se bodo voditelji držav jugovzhodne Evrope sešli 8. junija v Budvi.

Za skupno nastopanje na tretjih trgih
Nikolić je ocenil, da je "poleg izrednega političnega sodelovanja zelo dobro tudi gospodarsko sodelovanje med Srbijo in Slovenijo". Kot so sporočili iz njegovega urada, je Slovenija izjemno pomemben zunanjetrgovinski partner Srbije, državi pa bi morali po prepričanju Nikolića skupaj nastopati na tretjih trgih.

Pahor je dejal, da bo Slovenija še naprej podpirala Srbijo na poti v Evropsko unijo in ji pomagala, da ne bo ponovila njenih napak v procesu evrointegracije. Po njegovi oceni je dobro, da Srbija nadaljuje uveljavljanje reform. Poudaril je, da bi Srbija ob usklajevanju zakonskih uredb z EU-jem morala najti način, da bi bile te zakonske rešitve tudi zares uporabne, so sporočili iz Nikolićevega urada.

Vnovična zahvala za vso pomoč ob poplavah
Navajajo še, da je Nikolić poudaril, da se je Srbija lahko prepričala o prijateljstvu Slovenije med lanskimi poplavami. "Srbija dolguje zahvalo nesebični in učinkoviti podpori Slovenije, zaradi katere smo preprečili hujše posledice za prebivalce in gospodarstvo," je poudaril srbski predsednik.

Nikolić je bil med predsedniki držav procesa Brdo, ki jih je Pahor povabil v Portorož na srečanje poslovnih voditeljev jugovzhodne Evrope Summit100, ki se je končalo v torek. A se Nikolić, poleg albanskega predsednika Bujarja Nishanija, vabilu ni odzval.

Nikolić potrdil udeležbo v Budvi
Vrh procesa Brdo, na katerega vabita Pahor in hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarović, bo 8. junija gostil črnogorski predsednik Filip Vujanović. Kot so sporočili iz Pahorjevega urada, je Nikolić potrdil udeležbo na vrhu v Budvi.

Predsednika sta v pogovoru ugotovila, da se je v zadnjem letu izpostavilo nekaj političnih in varnostnih izzivov, ki zahtevajo močno zavezo voditeljev za njihovo mirno reševanje. V tem kontekstu vidita srečanje voditeljev v Budvi kot koristno in še posebej aktualno, vendar pod pogojem, da bodo voditelji, kljub razlikam v stališčih, povsem odprto povedali svoja stališča in mnenja, so zapisali v sporočilu urada predsednika republike. Dodali so, da je Nikolić sprejel vabilo slovenskega predsednika na uradni obisk v Slovenijo 10. oktobra.

Pahor na obisku v Beogradu pri Nikoliću