Pahor je že večkrat podprl prizadevanja BiH-a za približevanje EU-ju. Foto: EPA
Pahor je že večkrat podprl prizadevanja BiH-a za približevanje EU-ju. Foto: EPA

Pahor ocenjuje, da so, tudi zaradi dogajanja v Ukrajini, potrebni konkretni koraki za čimprejšnjo širitev Evropske unije na Zahodni Balkan. V pismu Michelu je zapisal, da podpira prizadevanja, da Ukrajina in Moldavija dobita status kandidatke za EU, a ga ob tem zelo skrbijo razmere na Zahodnem Balkanu, "ki mu ves čas deklaratorno zagotavljamo evropsko perspektivo, a se ta čedalje bolj oddaljuje".

Negativne posledice tega so po Pahorjevem mnenju najbolj občutne prav v BiH-u, kjer se krepijo nacionalistične sile in težnje po spremembi meja, kar vodi v nestabilnost, ki ne ogroža le države same, temveč širšo regijo in Evropsko unijo v celoti.

Pahor je zapisal, da mora BiH izpolniti pogoje, zavzema se le za drugačen vrstni red, torej najprej podelitev statusa države kandidatke, nato pogoji.

Za hitrejši potek pogajanj s Srbijo in Črno goro

V pismu je pozval tudi k zeleni luči za začetek pristopnih pogajanj s Severno Makedonijo in Albanijo še junija ter vizumski liberalizaciji za Kosovo, želi si tudi hitrejšega poteka pogajanj s Srbijo in Črno goro. "Iskreno sem prepričan, da je EU odgovor na vsa vprašanja Zahodnega Balkana," je v pismu Michelu zapisal slovenski predsednik.

Pahor je o pobudi, da bi BiH-u status države kandidatke omogočili brez pogojev, prvič spregovoril na Münchenski varnostni konferenci februarja letos, maja jo je predstavil na Sarajevskem poslovnem forumu, pred dnevi pa še na srečanju voditeljev Procesa sodelovanja v Jugovzhodni Evropi v Solunu.

Med državami Zahodnega Balkana BiH poleg Kosova še edini nima statusa kandidata. Prošnjo je ta država vložila leta 2016, za pridobitev statusa pa mora izpolniti 14 prednostnih nalog, ki jih je postavila Evropska komisija, med njimi je uresničitev sodb Evropskega sodišča za človekove pravice, ki zadevajo volitve.

V zadnjem času je v Uniji v ospredju vprašanje dodelitve statusa države kandidatke Ukrajini. Evropska komisija bo v petek predvidoma predstavila svoje mnenje o podelitvi statusa kandidatke za članstvo v EU-ju tej državi, pa tudi Gruziji in Moldaviji. Končno odločitev bodo sprejeli voditelji članic EU-ja, ki se bodo sestali prihodnji teden.