Grški parlament v Atenah je v nočnih torkovih urah sprejel težko pričakovani varčevalni ukrep, s čimer je Grčija poslala ustrezen signal pred dvodnevnim vrhom voditeljev EU-ja. Foto: EPA
Grški parlament v Atenah je v nočnih torkovih urah sprejel težko pričakovani varčevalni ukrep, s čimer je Grčija poslala ustrezen signal pred dvodnevnim vrhom voditeljev EU-ja. Foto: EPA

Proračun predvideva novo zvišanje davkov, znižanje funkcionarskih plač in plač velikega dela zaposlenih v javnem sektorju, vključuje pa tudi odpis dela državnega dolga. Od 299 navzočih poslancev jih je za proračun glasovalo 258, 41 pa jih je bilo proti.

Vsak Grk je dolžan 30 tisoč evrov
"Naša dejanja bodo določila gospodarsko prihodnost države, ne le za leto 2012, temveč za celo desetletje," je v nagovoru v parlamentu dejal premier začasne vlade, ki je položaj zasedel prejšnji mesec. Papadimos je dejal, da je proračun začetek konca uničujoče politike, ki je privedla do tega, da na slehernega Grka pade 30.000 evrov dolga. Grški javni dolg namreč zdaj presega 350 milijard evrov.

"Evropa in skupna valuta ostajata, kljub krizi, med največjimi dosežki v sodobni grški zgodovini," je dejal. Proračun predvideva zvišanje prihodkov države za 4,5 milijarde evrov ter znižanje izdatkov za okoli pet milijard. Dodatni prihodki so predvideni iz naslova sprememb davčnega sistema, ki naj bi bile uveljavljene januarja in v skladu s katerimi se bodo drastično znižale olajšave in spremenil prag obdavčitve.

Papadimos računa celo na presežek
Premier predvideva, da bodo, če bodo ukrepi izvedeni, lahko dosegli presežek za 2,2 milijarde evrov, kar se bo zgodilo prvič po dolgem času. To je sicer ambiciozen cilj, saj je grško gospodarstvo še naprej v recesiji. Bruto domači proizvod (BDP) naj bi se namreč letos skrčil za 5,5 odstotka, prihodnje leto pa za 2,8 odstotka. Ob varčevalnem proračunu Grčija prihodnje leto pričakuje odpis dela dolga, ki zdaj presega 160 odstotkov BDP-ja, ter dodatno mednarodno pomoč.