Jean-Pierre Raffarin opozarja na jezikovno uravnoteženje v evropskih institucijah. Foto: EPA
Jean-Pierre Raffarin opozarja na jezikovno uravnoteženje v evropskih institucijah. Foto: EPA

Kot poroča bruseljski bilten EurActiv je nekdanji francoski premier Jean-Pierre Raffarin med obiskom v Bruslju dejal, da si bo Francija "nežno, a odločno" prizadevala za jezikovno uravnoteženje v evropskih institucijah. Dejal je, da ima frankofonija, ki povezuje Evropo in Afriko, v tem pogledu strateško vlogo.

Po mnenju francoskega predstavnika je tveganje, da bo francoščina v Evropi potisnjena ob stran, vrhunec dosegla ob širitvi Unije leta 2004. Odtlej je Francija, poudarja Raffarin, naredila veliko za spodbuditev učenja francoščine med uradniki v državah vzhodne in srednje Evrope.

Zaposleni v EU-ju morajo znati francosko
Na vprašanje EurActiva, kako komentira dejstvo, da številni člani Evropske komisije, vključno z zunanjepolitično predstavnico Catherine Ashton, ne govorijo francosko, je odgovoril, da pričakuje, da bo program jezikovnega izobraževanja, ki že teče, prinesel rezultate.

Dvanajst članov odhajajoče Evropske komisije, ki ob zasedbi položajev pred petimi leti niso govorili francosko, zdaj govori Molierov jezik, je dodal Raffarin.

V Parizu napovedujejo, da bodo vztrajali pri tem, da francoščina ob angleščini in nemščini ostane eden izmed treh delovnih jezikov v EU-ju. Odločeni pa so tudi, da morajo zaposleni v evropskih institucijah znati francosko.