Turčija je do zdaj storila premalo, menijo v Bruslju. Foto: EPA
Turčija je do zdaj storila premalo, menijo v Bruslju. Foto: EPA

Ne smemo v nekaj dneh uničiti tega, kar je raslo vrsto let.

Frank-Walter Steinmeier
Olli Rehn
Evropski komisar za širitev je uspel države prepričati, naj Turčiji zamrznejo osem poglavij. Foto: EPA
EU zamrznil pogajanja s Turčijo

Ministri so se odločili, da bodo zamrznili osem od 35 poglavij, kot je predlagala Evropska komisija, ker Turčija ne spoštuje svojih zavez do Cipra.

Ponudba Turčije, da bo za ciprske ladje in letala odprla le po eno letališče in pristanišče, je razdelila Unijo, saj so se o zamrznitvi pogajanj zunanji ministri petindvajseterice za zaprtimi vrati v Bruslju pogovarjali vse popoldne.

Nesoglasja znotraj Unije
S predlogom o začasni ustavitvi osmih poglavij pristopnih pogajanj naj bi se strinjali vsi, nesoglasja pa naj bi se pojavljala pri določitvi novega datuma za turško izpolnjevanje zavez. Avstrija, Ciper in Grčija so zahtevale konkreten rok, do katerega bi morala Turčija izpolniti svoje obljube, medtem ko sta Nemčija in Francija podprli finski predlog, kjer datum ni bil natančno določen.

Kje so resnični problemi otoka Ciper? Preberite tukaj.
Države se niso strinjale niti glede števila poglavij, ki naj bi jih zamrznili. S predlogom Evropske komisije so se strinjale Nemčija, Francija in Poljska. Avstrija, Ciper in Grčija so zahtevali, naj EU zamrzne več kot osem poglavij, Velika Britanija, Estonija, Španija, Portugalska, Italija in Švedska pa bi se zadovoljile z zamrznitvijo treh poglavij.

Ponudba Turčije premalo
Turčija je sicer napovedala možnost odprtja enega pristanišča in letališča, vendar to po mnenju komisije ni dovolj. Turčija, ki ne priznava vlade ciprskih Grkov, je napovedala, da bo zahtevam Unije povsem ugodila šele, ko bo Bruselj začel izpolnjevati obljubo iz leta 2004, da bo prenehal gospodarsko izolacijo severnega, turškega dela otoka Ciper. Turški zunanji minister Abdullah Gül je opozoril, da bo odločitev petindvajseterice lahko odločilno vplivala na nadaljnjo pripravljenost te muslimanske države na vstop v Unijo. Turčija bo pred odzivom, odločitev najprej preučila, je sporočilo turško zunanje ministrstvo.

Ministri so na srečanju potrdili program skupnega predsedovanja Nemčije, Portugalske in Slovenije Uniji v naslednjih 18 mesecih, dorekli pa so tudi podlago za srečanje voditeljev držav članic EU-ja v četrtek in petek.

Hrvaška odpira novo poglavje
Srečanje v Bruslju je bilo pozitivno za Hrvaško, saj je odprla novo poglavje pristopnih pogajanj, in sicer poglavje o kulturi in izobraževanju. Hrvaška ministrica za zunanje zadeve in evropsko integracijo Kolinda Grabar Kitarović je dejala, da lahko Hrvaška zdaj pričakuje pospešitev pristopnih pogajanj z EU-jem.

A. L./B. T.

Ne smemo v nekaj dneh uničiti tega, kar je raslo vrsto let.

Frank-Walter Steinmeier
EU zamrznil pogajanja s Turčijo