V ozadju počasnega procesa približevanja Kosova EU-ju naj bi bil prav sporen status Kosova, ki se je leta 2008 odcepilo od Srbije. Foto: EPA
V ozadju počasnega procesa približevanja Kosova EU-ju naj bi bil prav sporen status Kosova, ki se je leta 2008 odcepilo od Srbije. Foto: EPA
false
V preteklih tednih so se v kosovskem parlamentu večkrat zgodili napetosti in izgredi, saj opozicija nasprotuje nadaljnji normalizaciji odnosov s Srbijo. Foto: Reuters

Pogajanja o sporazumu so se začela oktobra 2013, države članice EU-ja pa so dale zeleno luč njegovemu podpisu prejšnji četrtek. Po potrditvi Evropskega parlamenta naj bi začel veljati v prvi polovici prihodnjega leta. V ozadju počasnega procesa približevanja naj bi bil sporen status Kosova, ki se je leta 2008 ločilo od Srbije.

Sporazum prinaša vzpostavitev območja proste trgovine in niz postopkov na področju upravljanja, pravne države, človekovih pravic in pravosodnega sistema, da bi jih postopoma približali evropskim standardom.

Sporazum temelji na načelu statusne nevtralnosti
Kosovski premier Isa Mustafa je v Strasbourgu z evropskim komisarjem za širitev Johannesom Hahnom in visoko zunanjepolitično predstavnico Unije Federico Mogherini podpisal nekoliko drugačen sporazum od tistih, ki jih je Kosovo podpisalo z drugimi državami Zahodnega Balkana. Temelji na načelu statusne nevtralnosti, saj Slovaška, Romunija, Španija, Ciper in Grčija še vedno ne priznavajo neodvisnega Kosova. Sporazum tako pokriva le področja, na katerih so članice suverenost prenesle na raven EU-ja.

Prek sporazuma bodo okrepljeni proces demokratizacije, pravne države in gospodarske integracije, pa tudi reforme na poti do članstva v EU-ju, meni kosovski premier, ki je zagotovil, da bo Kosovo postopalo odgovorno. "Upamo, da bo naslednji korak vizumska liberalizacija," je dejal Mustafa. Kosovo je namreč edina balkanska država, ki še nima sklenjenega dogovora za vizumsko liberalizacijo z EU-jem. V ozadju počasnega procesa približevanja naj bi bil prav sporen status Kosova, ki se je leta 2008 ločilo od Srbije, piše avstrijska tiskovna agencija APA.

EU bo od Kosova zahteval izvedbo reform
Mogherinijeva meni, da sporazum odpira novo fazo v odnosih med Kosovom in EU-jem. Hahn pa je dodal, da bo sporazum Kosovu pomagal pri uveljavitvi potrebnih reform ter bo ustvaril trgovinske in naložbene priložnosti. "Kosovo bo popeljal na pot trajnostne gospodarske rasti in lahko vodi v zelo potrebna delovna mesta za njegove državljane, še posebej mlade."

V preteklih tednih so v kosovskem parlamentu večkrat izbruhnili napetosti in izgredi, saj opozicija nasprotuje nadaljnji normalizaciji odnosov s Srbijo. Trn v peti je trenutno dogovor o vzpostavitvi skupnosti srbskih občin na severu Kosova.