Ustavno sodišče je razveljavilo odpravo regresa za javne uslužbence in upokojence, obdavčitev nadomestil za brezposelne in zmanjšanje bolniških nadomestil. Foto: EPA
Ustavno sodišče je razveljavilo odpravo regresa za javne uslužbence in upokojence, obdavčitev nadomestil za brezposelne in zmanjšanje bolniških nadomestil. Foto: EPA
Portugalska - poplave severno od Lizbone
Portugalska se v teh dneh ne ukvarja samo z varčevalnimi ukrepi, temveč tudi z obsežnimi poplavami v osrednjem delu države, kjer so zaradi narasle vode umrli trije ljudje, več deset vasi pa je že nekaj dni odrezanih od sveta. Foto: EPA
Neustavni portugalski varčevalni ukrepi

Zaradi odločitve sodišča bo premier Pedro Passos Coelho težje izpolnil pogoje, ki jih je Lizbona sprejela v zameno za finančno pomoč Evropske unije in Mednarodnega denarnega sklada. Zaradi razveljavljenih ukrepov bo portugalska država privarčevala manj: nekateri ekonomisti govorijo o 900 milijonih evrov, medtem ko vlada govori o 1,3 milijarde evrov manj. Celoten varčevalni sveženj naj bi Portugalski prihranil 5 milijard evrov.

Pred dvema letoma prejeli 78 milijard pomoči
Passos Coelho je močno omejil proračunske izdatke, zvišal davke in sprejel liberalne gospodarske reforme, s čimer skuša izpolniti pogoje v zameno za mednarodno pomoč. Leta 2011, potem ko so stroški zadolževanja postali nevzdržno visoki, je namreč Portugalska prejela 78 milijard evrov pomoči.

Njegovi ukrepi so naleteli na številne kritike, tudi med člani njegove Socialnodemokratske stranke, vključno s predsednikom države Anibalom Cavaco Silvo. Predsednik in opozicijski socialisti so za presojo nekaterih ukrepov zaprosili ustavno sodišče.

Regres javnim uslužbencev in upokojencem ostaja
Ustavno sodišče, ki je že lani enkrat razveljavilo obsežen varčevalni paket, je v petek pozno zvečer še enkrat poseglo v vladne varčevalne ukrepe. Najvišje sodišče na Portugalskem je tako razveljavilo odpravo poletnega regresa za javne uslužbence in upokojence, prav tako vlada ne more zmanjšati podpore za brezposelne in omejiti bolniških nadomestil.

Vseeno bodo Portugalci v letu 2013 v povprečju izgubili eno plačo, saj je vlada dvignila dohodninsko stopnjo, česar pa ustavno sodišče ni razveljavilo. Lani je ustavno sodišče razveljavilo obsežno znižanje plač javnim uslužbencem in odpravo številnih ugodnosti za javne uslužbence in upokojence. Ker je načrt A propadel, se je vlada nato lotila načrta B, kjer bodo največji prihranek ustvarili z dvigom dohodnine.

Postopno zmanjševanje primanjkljaja
Vlada je predtem v sredo uspešno prestala glasovanje o nezaupnici, ki so jo v parlamentu vložili opozicijski socialisti zaradi nasprotovanja strogim varčevalnim ukrepom vlade. Vlada ima v parlamentu sicer trdno absolutno večino.

Tuji posojilodajalci so marca privolili, da dajo Portugalski dodatno leto dni, do leta 2015, da zmanjša proračunski primanjkljaj s 6,4 odstotka lani na manj kot tri odstotke, tako naj bi letos primanjkljaj znašal 5,5 odstotka BDP-ja. Vlada v Lizboni je v zameno obljubila, da bo do leta 2015 izdatke zmanjšala za še dodatne štiri milijarde evrov.

Neustavni portugalski varčevalni ukrepi