Dijsselbloem je pojasnil, da se je evroskupina osredotočila na pranje denarja na Cipru. Foto: EPA
Dijsselbloem je pojasnil, da se je evroskupina osredotočila na pranje denarja na Cipru. Foto: EPA

Evroskupina je pooblastila Evropsko komisijo, Evropsko centralno banko in Mednarodni denarni sklad, da v enem tednu pripravijo vse potrebno za takšno oceno. Ocenjevalci bodo preverili, ali ima Ciper zakonodajo proti pranju denarja, ki je v skladu z mednarodnimi standardi, in ali se ta ustrezno izvaja.

Pripravljeno radikalno reševanje Cipra
Veliko prahu je sicer dvignil članek britanskega časnika Financial Times, ki na podlagi "tajnega dokumenta" piše o tem, da se pripravlja "radikalno reševanje" Cipra, ki vključuje tudi možnost, po kateri bi trojka nezavarovane varčevalce v ciprskih bankah in vlagatelje v ciprske obveznice prisilila v izgube.

S tem naj bi pripravljavci programa pomoči za Ciper merili na tuje vlagatelje, predvsem Ruse, ki se zatekajo v ciprsko davčno oazo. Ciprske oblasti sicer pri tem svarijo pred "nevarnimi predsodki", ki nimajo povezave z realnostjo, češ da je v ciprskih bankah v glavnem denar Ciprčanov, ne Rusov.

Se napoveduje beg denarja z razdeljenega otoka?
Ciprski finančni minister Vasos Shiarly je danes ta ukrep izključil kot "izjemno pretirano možnost", ki je njegova država ne bo sprejela "v nobenih okoliščinah".

Poročanje britanskega časnika vzbuja bojazen pred "begom denarja iz bank" oziroma množičnim dvigovanjem denarja z bančnih računov v ciprskih bankah, kar bi še poslabšalo položaj ciprskega bančnega sektorja.

Novi vodja evroskupine Jeroen Dijsselbloem pisanja FT ni želel podrobno komentirati, prav tako pa te možnosti ni izključil, češ da evroskupina razpravlja o "vseh elementih".