Robert Schuman za enega ključnih mož skupne poti evropskih narodov. Foto: EPA
Robert Schuman za enega ključnih mož skupne poti evropskih narodov. Foto: EPA
Dimitrij Rupel
Zunanji minister je ob dnevu Evrope predaval na ljubljanski Fakulteti za družbene vede. Foto: EPA

Praznik s prireditvami Evropejce spomni tudi, da je EU nastal predvsem zaradi prizadevanj za zagotovitev trajnega miru v Evropi po 2. svetovni vojni. Pred natanko 56 leti je tedanji francoski zunanji minister Robert Schuman prebral deklaracijo, v kateri je Francijo, Nemčijo in druge države pozval, naj združijo svojo proizvodnjo premoga in jekla, sodelovanje pa naj predstavlja temelj Evropske federacije.

Njegov načrt velja za prvi korak združevanja evropskih držav. Današnji dan so za rojstni dan Evrope voditelji Unije izbrali leta 1985 na vrhu v Milanu.

Osnovnošolci predstavljali raznolikost
V Sloveniji so osnovnošolci iz več kot stotih šol v središčih 9 mest ob stojnicah v okviru projekta Evropska vas predstavljali raznovrstnost zgodovine, kulture, običajev, glasbe in kulinarike Evropske unije, sicer pa so bile stojnice na ulicah slovenskih mest postavljene skozi cel teden Evrope, ki je letos poteka od 5. do 12. maja.

EU zgodba o uspehu
Predstavništvo Evropske komisije je sporočilo, da je EU zgodba o uspehu demokratičnega iskanja ravnotežja med državami članicami z namenom uveljavitve za vse sprejemljivih skupnih okvirov na številnih področjih delovanja.

Lenarčič: EU ni popolna stvaritev
Da ne gre za popolno stvaritev, je v svoji izjavi za javnost menil državni sekretar za evropske zadeve Janez Lenarčič, a dodal, da je to v današnjem času priložnost brez alternative. Zunanji minister Dimitrij Rupel je na drugi strani dejal, da lahko Slovenija svoje interese učinkovito uresničuje znotraj EU-ja, vezivo slednje pa je po njegovem mnenju raznolikost.

O zgodovinskih mejnikih EU-ja najdete več tukaj.
Izdaja evropskega časopisa
Omeniti velja tudi posebno izdajo evropskega časopisa. To izdajo je pripravil nemški Frankfurter Allgemeine Zeitung, zanj pa bo poročalo 27 evropskih novinarjev.