Številni evropski poslanci tudi tokratno zasedanje spremljajo od doma. Glasovanja bodo potekala po elektronski pošti, končne izide glasovanja o resoluciji o odzivu na pandemijo bodo objavili ob koncu zasedanja v petek. Foto: EPA
Številni evropski poslanci tudi tokratno zasedanje spremljajo od doma. Glasovanja bodo potekala po elektronski pošti, končne izide glasovanja o resoluciji o odzivu na pandemijo bodo objavili ob koncu zasedanja v petek. Foto: EPA

"Res je, da nihče ni bil pripravljen na to. Prav tako je res, da nismo pravočasno pomagali Italiji, ko je na začetku potrebovala pomoč. In prav je, da se Evropa kot celota iz srca opraviči," je v nagovoru evropskim poslancem v Bruslju, kjer so se zbrali na drugem izrednem zasedanju od izbruha pandemije, dejala predsednica Evropske komisije. "Če se bomo danes vsi s pogumom, zaupanjem in solidarnostjo zavzeli za Evropo, vem, da bo duša Evrope sijala svetleje kot kdaj koli."

Ob tem je dodala, da je EU v prvih štirih tednih pandemije naredil več kot v štirih letih prejšnje krize. Po njenem mnenju je odziv EU-ja dober, a potrebujemo več, izrazila je tudi prepričanje, da Evropa lahko oblikuje novi svet.

Temelj okrevanja drugačen evropski proračun

Znova se je zavzela za takojšen evropski Marshallov načrt za okrevanje gospodarstva. Temelj vsega bo po njenem evropski proračun, ki pa mora biti drugačen, kot so si ga zamislili pred pandemijo, moral bo omogočiti naložbe, ki bodo ključne v prvih letih gospodarskega okrevanja Evrope. S tem bodo gospodarstva dobila zagon in Evropa bo po koncu pandemije lahko odpornejša, bolj zelena in digitalna, je prepričana von der Leynova.

Sorodna novica Bruselj državam: Pri odpravi omejitev upoštevajte tri kriterije

Opozorila je tudi, da je pandemija simetrična in da je prizadela vse države članice, a okrevanje morda ne bo enako v vseh državah.

Tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel je poudaril pomen solidarnost in se zavzel za sodelovanje in optimizem. Med prednostnimi nalogami je omenil skupni trg, pri katerem bo treba tudi razmisliti, kako ga je mogoče okrepiti in poglobiti. Nujna je močna industrijska strategija, iz malih in srednjih podjetij pa je treba ustvariti močan steber. Moralo se bo tudi razviti krožno gospodarstvo. Prioriteta je po njegovem tudi strategija za naložbe, pri katerih je nujna solidarnost.

Sassoli za pomoč družinam, delavcem, ribičem in kmetom

Predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli pa je dejal, da bo morala Evropa v krizi podpreti tudi družine, delavce, ribiče, kmete in druge. Zavzel se je za usklajen odziv EU-ja za boj proti epidemiji in njenim posledicam. "Moramo biti ambiciozni, saj državljani EU-ja pričakujejo hitre rešitve za vrnitev v normalno življenje," je poudaril.
To je drugo izredno zasedanje Evropskega parlamenta od izbruha pandemije covida-19, prvo je bilo konec marca. Številni evropski poslanci tudi tokratno zasedanje spremljajo od doma. Glasovanja bodo potekala po elektronski pošti, končne izide glasovanja o resoluciji o odzivu na pandemijo bodo objavili ob koncu zasedanja, v petek.