Igmanska pobuda povezuje štiri države nekdanje Jugoslavije, ki so bile na nasprotnih straneh med vojnama 1991-1995 na Hrvaškem in v BiH-u. Foto: EPA
Igmanska pobuda povezuje štiri države nekdanje Jugoslavije, ki so bile na nasprotnih straneh med vojnama 1991-1995 na Hrvaškem in v BiH-u. Foto: EPA
MItrovica
Vprašanje Kosova je zadnja leta najtežja problematika, ki obremenjuje odnose na Zahodnem Balkanu. Foto: Reuters

Predsedniki Srbije, Hrvaške in Črne gore ter predsedujoči predsedstvu Bosne in Hercegovine so v izjavi z naslovom "Partnerstvo za evropsko prihodnost regije" poudarili, da je perspektiva članstva v Evropski uniji gibalo in zagotovilo miru ter stabilnosti v regiji in v Jugovzhodni Evropi.

Da ne bi ostalo samo pri datumih
V izjavi, ki so jo podpisali srbski predsednik Boris Tadić, hrvaški predsednik Ivo Josipović, predsednik predsedstva BiH-a Željko Komšić ter črnogorski predsednik Filip Vujanović, so poudarili, da ostajajo "opredeljeni za rešitev odprtih vprašanj z dialogom in pogajanji v duhu dobrososedskih odnosov in na podlagi mednarodnega prava".

Pozdravili so, da je Hrvaška uspešno sklenila pristopna pogajanja z EU-jem, ter izrazili pričakovanje, da bo Srbija do konca leta dobila status kandidatke in datum za začetek pogajanj, Črna gora datum za začetek pogajanj, BiH pa da bo do konca leta izročil prošnjo za status kandidatke.

EU pohvalil srbski lov na haaške obtožence
Evropski komisar Štefan Füle je v nastopu na srečanju izpostavil, da je bilo na Zahodnem Balkanu že veliko storjenega za vzpostavitev trajne sprave in krepitev regionalnega sodelovanja, ki sta ključna elementa v širitveni strategiji EU-ja za letos. Pri tem se je zahvalil srbskemu predsedniku Borisu Tadiću, ker je Srbija haaškemu Mednarodnemu sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije izročila še zadnje obtožence.

Glede odprtih vprašanj je komisar Füle izpostavil, da je treba v dialogu Beograda in Prištine najti pragmatično rešitev za dostop do regionalnih forumov. Poudaril je, da bo pri vsem tem EU pomagal regiji in da bo prihodnjo pomlad pripravil donatorsko konferenco za regijo.

Kako do dialoga Beograd-Priština?
Tadić je govoril predvsem o Kosovu. Ponovil je, da Beograd rešitve za vprašanje Kosova išče v dialogu s Prištino, torej "izključno z mirnimi sredstvi". Rešitev vprašanja Kosova pa pomeni tudi rešitev za sever Kosova, kar pomeni posebna zagotovila za Srbe, ki živijo v enklavah, poseben status za srbske spomenike kot tudi rešitev za vprašanje premoženja srbske države in Srbov na Kosovu, je poudaril gostitelj srečanja igmanske pobude.