Sanchez ob prihodu v KIjev. Foto: Reuters
Sanchez ob prihodu v KIjev. Foto: Reuters

Sanchez želi s tem izkazati neomajno evropsko podporo Ukrajini. "Sem že v Kijevu. Hotel sem, da se prvo dejanje španskega predsedovanja EU-ja začne v Ukrajini," je na Twitterju zapisal Sanchez in dodal, da bo gostiteljem prenesel "solidarnost vse Evrope".

Kot je še dejal, bo Evropa podpirala Ukrajino, vse dokler se vanjo ne vrne mir. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je medtem pred obiskom Sancheza poudaril njegovo simbolično naravo in ocenil, da je to "zgodovinski trenutek za začetek pogajanj o članstvu Ukrajine v EU-ju". Država je status kandidatke pridobila pred enim letom.

Sanchez je med govorom v ukrajinski vrhovni radi napovedal, da bo kandidatura Ukrajine za članstvo v EU-ju prednostna naloga predsedovanja in da si tega "nihče ne zasluži bolj kot Ukrajina", a opozoril, da to "ni lahek proces, še posebej zaradi vojne".

Dodatnih 55 milijonov evrov pomoči za Ukrajino

Kijevu je španski premier tudi obljubil 55 milijonov evrov nove pomoči. "Španija bo zagotovila dodatnih 55 milijonov evrov za pomoč pri financiranju malih in srednje velikih podjetij v Ukrajini," je dejal. 51 milijonov bodo zagotovili prek Svetovne banke, štiri milijone pa prek razvojnega programa ZN-a za oskrbo šol z zelenimi energetskimi sistemi.

Ob tem je zagotovil neomajno podporo Evrope Ukrajini v boju proti ruski agresiji, dokler bo to potrebno in ne glede na ceno, ki jo bo treba plačati. V skupni izjavi se je zavezal tudi, da bo Španija še naprej podpirala partnerstvo Nata z Ukrajino, med drugim z ustanovitvijo Sveta Nato-Ukrajina.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

To je sicer tretji obisk Sancheza v Kijevu od začetka ruske invazije. Poleg srečanja z Zelenskim ima predviden tudi nagovor v ukrajinskem parlamentu. Svoj obisk naj bi sklenil zvečer.

Neomajno podporo Kijevu, tudi vojaško, so v sklepni izjavi na vrhu v Bruslju v petek izrazili tudi voditelji držav članic EU-ja. Tudi Zelenski je napovedani obisk pozdravil kot simbol podpore EU-ja njegovi državi, ki se že več kot leto dni zoperstavlja ruskemu agresorju.

Zelenski zahodne zaveznice obtožil zavlačevanja pri dobavi bojnih letal F-16

Zelenski je pred obiskom Sancheza na Twitterju poudaril njegovo simbolično naravo in ocenil, da je to "zgodovinski trenutek za začetek pogajanj o članstvu Ukrajine v EU". Država je status kandidatke pridobila pred enim letom.

Vendar pa je ob tem zahodne zaveznice obtožil zavlačevanja pri odločitvi o dobavi bojnih letal F-16 Ukrajini. "Ne obstaja nikakršen urnik misij za usposabljanje. Mislim, da nekateri partnerji zavlačujejo. Zakaj to počnejo? Ne vem," je dejal ukrajinski predsednik.

Na novinarski konferenci s Sanchezom pa je Zelenski dejal, da pričakuje, da bo na vrhu Nata v Vilniusu čez manj kot dva tedna njegova država dobila vabilo za vstop v Nato po koncu vojne.

"V Vilniusu potrebujemo jasen in razumljiv signal, da lahko Ukrajina po vojni postane enakopravna članica Nata," je dejal in dodal, da bo povabilo v zavezništvo prvi, praktičen korak, ki bo zelo pomemben za Ukrajino.

Sanchez je prednostne naloge španskega predsedovanja predstavil sredi junija. Foto: EPA
Sanchez je prednostne naloge španskega predsedovanja predstavil sredi junija. Foto: EPA

Štiri glavne teme

Špansko predsedstvo je napovedalo štiri glavne prednostne naloge. Prva je strateška avtonomija Evrope, pri čemer si bo Madrid prizadeval za spodbujanje razvoja strateških industrijskih panog in tehnologij v Evropi.

Prizadevalo si bo tudi za večjo uporabo obnovljivih virov energije in reformo evropskega trga elektrike. Skušalo bo zagotoviti večjo socialno pravičnost in se zavzemalo za krepitev evropske enotnosti. Želi si tudi dosego dogovora o reformi evropske migracijske politike.

Trojica Španija-Belgija-Madžarska

Špansko predsedovanje bo zadnje, ki se bo v celoti izteklo pred evropskimi volitvami na začetku junija 2024, zato si bo Madrid še toliko bolj prizadeval za sprejetje ključnih zakonodajnih aktov. Španija, ki je del EU-ja od leta 1986, je sicer prva od držav v novem triu predsedujočih članic, sledili ji bosta Belgija in Madžarska.

Španija prevzema predsedovanje EU