Nemški finančni minister in njegova francoska kolegica sta se srečala v Parizu. Foto: EPA
Nemški finančni minister in njegova francoska kolegica sta se srečala v Parizu. Foto: EPA

Francoska finančna ministrica Christine Lagarde in njen nemški kolega Wolfgang Schäuble sta na srečanju v Parizu predstavila skupno besedilo, v katerem predlagata stroge ukrepe proti državam članicam Evropske unije, ki bi se prekršile glede proračunskega primanjkljaja.

"Politične sankcije, kot je začasna ukinitev glasovalnih pravic, bi se moralo uvesti zoper države članice, ki resno in ponavljajoče kršijo skupne obveznosti," sta državi zapisali v besedilu, ki naj bi bilo v obliki pisma poslano predsedniku Evropskega sveta Hermanu Van Rompuyu.

Mehanizem v pogodbi
Predlagani mehanizem bi bilo po mnenju Francije in Nemčije treba vključiti v spremembo katere koli od pogodb EU-ja, ki bi jo morda sprejeli v prihodnosti, že pred tem pa bi se lahko doseglo pravno sicer nezavezujoč političen dogovor, ki bi članicam območja evra omogočal, da državam kršiteljicam odvzamejo glasovalne pravice.

Legardejeva je povedala, da sta se z Schäublejem pogovarjala tudi o možnosti uvedbe sankcij finančne narave v obliki pologa od države kršiteljice.

V preteklih tednih so se evropske vlade dogovorile za oblikovanje ostrih novih sankcij proti državam, ki bi imele prekomerne proračunske primanjkljaje, pri čemer je predvidena začasna zaustavitev določenih podpor.