Po napovedih bo gospodarska rast v EU-ju za desetinko odstotka višja kot v državah z evrom. Foto: BoBo
Po napovedih bo gospodarska rast v EU-ju za desetinko odstotka višja kot v državah z evrom. Foto: BoBo
Kakšne so gospodarske napovedi?

"Obeti za evropsko gospodarstvo so se poslabšali," je ob predstavitvi vmesne gospodarske napovedi priznal evropski komisar za denarne in gospodarske zadeve Olli Rehn in dodal, da se je dolžniška kriza zaostrila in da bodo, kot kaže, pretresi na finančnih trgih oslabili realno ekonomijo.

Evropska komisija sicer območju evra za letos še vedno napoveduje 1,6-odstotno rast, za celoten EU pa 1,7-odstotno, a napovedi za drugo polovico leta je v primerjavi z majskimi bistveno znižala.

Evropska komisija je maja območju evra za letos napovedala 1,6-odstotno rast, za prihodnje leto pa 1,8-odstotno, celotnemu EU-ju pa za letos 1,8-odstotno, za naslednje leto pa 1,9-odstotno rast.

Nižja inflacija od slovenske le na Irskem
Medtem so iz evropskega statističnega urada posredovali tudi podatke o avgustovski inflaciji - ta je bila v državah z evrom na letni ravni 2,5-odstotna, v celotni Uniji pa 2,9-odstotna. Po ocenah Eurostata je Slovenija z inflacijo, ki je znašala 1,2 odstotka, pristala na repu držav z evrom, saj so imeli nižjo inflacijo na letni ravni le na Irskem (en odstotek), v Grčiji pa je bila ta 1,4-odstotna.

Cene življenjskih potrebščin pa so se na letni ravni avgusta najbolj okrepile v Estoniji (+5,6 odstotka), v Latviji (+4,6 odstotka) in v Veliki Britaniji (+4,5 odstotka). V primerjavi z julijem se je letna inflacija znižala v 13 državah članicah, v dveh je stagnirala, v 12 pa se je zvišala.

Kakšne so gospodarske napovedi?