Rehnovo pismo po ministrovih besedah kaže, da so
Rehnovo pismo po ministrovih besedah kaže, da so "podatki o slovenskem javnem dolgu resnični in nedvomno v skladu s standardi Eurostata". Foto: MMC RTV SLO

"Potrdim lahko, da Eurostat ni imel nikakršnih zadržkov glede številk za obdobje 2006-2009, v okviru katerih je bil za leto 2009 sporočen javni dolg v višini 12,5 milijarde evrov, kar je tudi številka, ki jo navajate v svojem pismu in ki jo navaja Eurostat v sporočilu za javnost 22. oktobra lani," je zapisal komisar za denarne in gospodarske zadeve Rehn v pismu, ki ga je minister Franc Križanič prejel v začetku februarja.

"Namen je izbrisati sleherni dvom"
To pismo je Križanič označil kot pomembno za odpravo dvomov o višini javnega dolga Slovenije, ki se pojavljajo v medijih. "Namen je izbrisati sleherni dvom o višini javnega dolga in na ta način ponovno utrditi zaupanje mednarodnih finančnih javnosti v Slovenijo," je poudaril.

Ob tem je zaprosil vse, ki o tem poročajo, naj prav tako upoštevajo mednarodne standarde in s svojimi ocenami ne škodujejo ugledu Slovenije v mednarodni finančni javnosti.

Rehn bo obiskal Slovenijo
"Slovenskim državljanom zagotavljam, da živijo v ustrezno stabilnem okolju ne glede na nekatere nesrečne interpretacije," je še dejal in povedal, da je Rehna povabil na obisk v Slovenijo. Ta se je vabilu odzval, vendar datuma obiska še niso določili.