Žbogar in Jandroković se bosta z Rehnom sešla nocoj. Foto: MZZ
Žbogar in Jandroković se bosta z Rehnom sešla nocoj. Foto: MZZ
Rehn (na sliki s hrvaškim predsednikom Mesićem) meni, da je čas, da se spor končno zaključi. Foto: EPA

Trojica je v zvezi s tem predlogom že opravila prvo razpravo. Obe strani bosta predlog proučili in se nanj kmalu odzvali. O podrobnostih kompromisnega predloga glede evropskega posredovanja pri reševanju vprašanja meje in zastoja Hrvaške danes nobena stran ni želela govoriti. Je pa Rehn pred srečanjem povedal, da se morata državi zdaj dogovoriti o metodi reševanja vprašanja meje, ki je lahko katera koli med tistimi, ki jih opredeljujeta pogajalski okvir Hrvaške in Ustanovna listina ZN-a.

Rehn bo po navedbah komisije o pogovorih poročal češkemu predsedstvu EU-ja in se o tem vprašanju posvetoval tudi z zunanjimi ministri EU-ja na neformalnem srečanju to soboto na Češkem.

"Želja po rezultatih"
Rehn namerava sicer v soboto vse zunanje ministre EU-ja pozvati k podpori prizadevanjem za rešitev vprašanja Hrvaške. "Države članice EU-ja so zaskrbljene zaradi položaja, in to popolnoma razumem," je dejal Rehn. Po današnjem srečanju bo komisar o poteku pogovorov poročal češkemu predsedstvu EU-ja in najverjetneje tudi zunanjim ministrom na neformalnem zasedanju v soboto na Češkem.

"Zunanje ministre bom obvestil o stanju v pogovorih. Če bomo nocoj spet dosegli napredek, bom pozval tudi k podpori tega procesa," je pojasnil komisar. Rehn naj bi tako "spodbudil države članice, naj zagotovijo nadaljnjo podporo in spodbudo pri iskanju rešitve in kompromisa na evropski način".

To bo prvič od decembra, ko je Slovenija preprečila odprtje ali zaprtje enajstih poglavij v pogajanjih Hrvaške z EU-jem, torej prvič v štirih mesecih zastoja Hrvaške na poti v EU, da bo vprašanje Slovenije in Hrvaške obravnavano na ministrski ravni celotnega EU-ja. "Češko predsedstvo in države članice želijo rezultatov," je še poudaril Rehn.

K. S./ A. K. K.