Evropski komisar za širitev želi dati vedeti Srbiji, da ostaja zavezan njeni evropski prihodnosti. Foto: EPA
Evropski komisar za širitev želi dati vedeti Srbiji, da ostaja zavezan njeni evropski prihodnosti. Foto: EPA
Srbska zastava
Srbski zunanji minister zatrjuje, da podpis sporazume ne bo oviral srbskih prizadevanj za Kosovo. Foto: EPA

Vojislav Koštunica je dejal, da podpis sporazuma ne bi bil v državnem in nacionalnem interesu Srbije, kajti po njegovem bi pomenil, da s tem priznava Kosovo. "Evropski komisar Olli Rehn podpira enostransko razglašeno neodvisnost Kosova in podpira podpis sporazuma EU-ja s Srbijo," je dejal v odzivu na Rehnovo izjavo. "Ta sporazum je očitno v interesu Rehna in Javierja Solane, očitno pa je tudi, da ni v interesu Srbije, da podpiše sporazum, ki bi pomenil priznanje Kosova."

Evropski komisar za širitev Olli Rehn je namreč v intervjuju za nemški časopis Welt ocenil, da bi lahko pomemben korak v približevanju Srbije evropski povezavi naredili še pred srbskimi parlamentarnimi in pokrajinskimi volitvami, ki bodo potekale 11. maja. "Želimo, da Srbija ne obupa nad evropsko usmeritvijo. Podpis stabilizacijsko-pridružitvenega sporazuma bi pomenil močan signal, da je EU zavezan evropski prihodnosti Srbije." Do zdaj sta podpisu sporazuma najbolj nasprotovali Nizozemska in Belgija, ki vztrajata, da mora Beograd prej izročiti haaškemu sodišču preostale osumljence za vojne zločine.

Jeremić: Čim prej podpis sporazuma
Srbski zunanji minister Vuk Jeremić je o sporazumu govoril tudi s slovaškim kolegom Janom Kubišem, s katerim sta se strinjala, da je sporazum treba podpisati čim prej. Ob tem sta poudarila, da podpis sporazuma ne pomeni srbske predaje v boju za teritorialno integriteto in suverenost države. "To je zelo pomemben korak, ki bo dal možnost Srbiji in EU-ju, da bolje sodelujeta skupaj."

O podpisu sporazuma s Srbijo bodo ministri EU-ja znova razpravljali 29. aprila v Luksemburgu.

K. T.