Reinfeldt je v drugi polovici leta predsedoval EU-ju. Foto: EPA
Reinfeldt je v drugi polovici leta predsedoval EU-ju. Foto: EPA

Evropskega politika leta je izbral francoski časopis La Tribune s pomočjo mednarodne žirije novinarjev, ki so pohvalili uspehe in grajali grehe voditeljev članic evropske povezave. Politike so "secirali" in ocenjevali v različnih kategorijah ter jih na koncu razvrstili na lestvici.

Tik za petami Reinfeldtu, ki je dobil oceno 7,54, je luksemburški predsednik vlade in vodja evroskupine Jean-Claude Juncker, zadnjo stopničko na zmagovalnem odru pa je zasedla nemška kanclerka Angela Merkel, najvplivnejša ženska na svetu. Zmagovita trojica je dobila najvišje ocene v vseh kategorijah. Junckerja so med drugim pohvalili za moštveno delo in predanost evropski ideji, Merklovo pa za njene vodstvene sposobnosti. V kategoriji vodstvenih sposobnosti je dobro ocenjen tudi francoski predsednik Nicolas Sarkozy, ker pa se je v drugih odrezal slabše, je na koncu zasedel deveto mesto.

Slovenski premier Borut Pahor je z oceno 5,44 na 18. mestu za tri mesta prehitel britanskega kolega Gordona Browna. Če sodimo po lestvici, se Romunija in Italija ne moreta ravno pohvaliti s svojima političnima voditeljema. Romunski predsednik Traian Basescu je zasedel predzadnje mesto, italijanski premier Silvo Berlusconi pa je zadnji z oceno 3,56.