Temelji za drugi steber bančne unije so postavljeni. Foto: EPA
Temelji za drugi steber bančne unije so postavljeni. Foto: EPA

O drugem stebru, ki zajema enotni mehanizem za reševanje bank, so pogajanja potekala več kot 16 ur.

Betežne banke bo po novem mogoče sanirati ali likvidirati hitreje in učinkoviteje, s tem pa se bodo povrnili zaupanje in posojilni tokovi podjetjem ter gospodinjstvom v Evropski uniji, je sporočila ena od vodilnih pogajalk Corien Wortmann-Kool iz desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP).

Sklad poln v osmih letih
Po njenih besedah bo na zahtevo parlamenta postopek reševanja bank zdaj hitrejši in ga bo mogoče izvesti v enem koncu tedna, medtem ko so se v primeru Cipra pred enim letom pogajanja precej zavlekla, s tem pa so se povečali tudi stroški. Dogovor zagotavlja, da bodo vse evropske banke obravnavane enako.

"Dosežen je dogovor, da se bo v treh letih združilo 70 odstotkov nacionalnih prispevkov v sklad," je evropska poslanka dejala glede enega ključnih vprašanj v iskanju dogovora o načinu in hitrosti polnjenja enotnega sklada za reševanje, ki se bo napajal iz prispevkov bank.

V osmih letih naj bi se sklad napolnil in po nelienarnem pristopu naj bi se združili nacionalni razdelki. V prvem letu naj bi se združilo 40 odstotkov nacionalnih prispevkov in v drugem 20 odstotkov. Po prvotnih načrtih naj bi nacionalni razdelki linearno združevali in dokončno združili v desetih letih.