Romske ženske na pogorišču romskega naselja v Neaplju. Foto: EPA
Romske ženske na pogorišču romskega naselja v Neaplju. Foto: EPA

Kot je dejal podpredsednik Evropske komisije Jacques Barrot, ki je pristojen za pravosodje, svobodo in varnost, gre za poročilo o ukrepih, sprejetih v regijah Kampanija, Lazio in Lombardija, ki naj bi izboljšali položaj v tamkajšnjih romskih naseljih.

"Dokumente bomo skrbno preučili, da bi preverili skladnost sprejetih ukrepov italijanskih oblasti z evropsko zakonodajo," je še povedal Barrot.

Italijanska vlada se je za oddajo poročila Bruslju odločila v petek, ko je Evropski komisiji poslala tudi besedila treh zakonskih predlogov, ki se nanašajo na status beguncev, ponovno združevanje družin priseljencev in prost pretok ljudi v EU-ju. Komisija naj bi predloge preučila in podala neuradno mnenje o njih, preden bodo ti dokončno sprejeti.

Italjia tarča kritik
Italija je zaradi ukrepov desnosredinske vlade premierja Silvia Berlusconija proti nezakonitim priseljencem v zadnjem času tarča ostrih kritik Evropske komisije in Evropskega parlamenta. Najbolj sporna je pri tem obsežna reforma italijanske zakonodaje, ki vključuje odvzem prstnih odtisov Romom.